Opinió | Enric Bach / Girona

L’aigua

L’aigua dolça comença fa ni més ni menys que 3.600 milions d’anys. Com la formen gairebé la meitat de la població del planeta. Les temperatures hivernals i les pluges, potser han fet oblidar que Europa va patir aquest estiu la seva pròpia sequera estival en 50 anys. La reducció de pluges va posar en perill el subministrament industrial i domèstic en molts països. El sistema de tractament d’aigües residuals ja no és capaç de respondre a la demanda de creixement que passarà quan a la mala gestió s’hi sumi l’estrès provocat per recurrents sequeres i conseqüents pics de consum. Per tot això, els experts temen que el canvi climàtic provoqui conflictes entre nacions. El canvi climàtic no suposa únicament un repte a nivell de disponibilitat de recursos, sinó també de preservació dels recursos existents, especialment les aigües subterrànies que són essencials per les activitats com l’agricultura de regadiu. Un altre problema, és el de l’augment del nivell del mar amb la conseqüent intrusió d’aigua marina. Els aqüífers costaners de tot el mar que podria convertir en salina i per tant no aptes per al consum humà. L’aigua d’aquests precisos dispositius subterranis de la qual cada vegada en depenem més.

La primavera segueix fent de primavera amb un temps variable i temperatures agradables. Hi haurà la possibilitat d’algunes gotellades aquí i allà. No s’espera un episodi de moltes pluges, s’haurà d’esperar aquests dies per veure si arriben més pluges ja que creixerant nuvolades que poden deixar alguns xàfecs. Allà on desapareguin els ruixats, l’ambient es farà més fred.