Opinió | Jaume Teixidor Cuyas / Girona

La cuina de La Cala, sempre insuperable

Possiblement La Cala, situat al costat mateix del monument escalenc de la Dona del Pescador, i a quatre passes de l’emblemàtic Port d’en Perris, és el restaurant que més he freqüentat al llarg de la meva dilatada vida. I raons no me’n falten: situat en un dels paisatges més mediterranis del país, els seus fogons són una mostra palpable de la tradició altament marinera de l’Escala. Sota la impecable direcció de Carles Prujà, el peix i el marisc són molt ben valorats pels clients que s’apleguen al seu menjador, acabat de reformar. De la cuina arriben al plat del client les millors peces d’escórpores, llobarros, llenguados, raps, meros, llamàntols, gambes i escamarlans. També calamars de potera, rogers de roca, sardines a la brasa, que encara es bellugaven de fresques i bones.

Crec que La Cala és, també, un referent d’una cuina honesta, que té el seu encís en totes les seves propostes, siguin a la planxa, forn, guisats, fregits o lleument enfarinats. El secret rau en unes elaboracions absolutament fidels al que cal esperar d’un establiment que ha esdevingut punt de trobada per als paladars més exigents. Tot i que el menú és ben extens, també cal tenir molt present l’apartat de pasta, carn i els sempre ben rebuts platillos de Festa Major. També recomano un plat tan senzill, però aquí insuperable, com l’escalivada amb anxoves de l’Escala. Un servidor no se’l perd mai perquè és literalment exquisit i deliciós. El demano només asseure’m. El pernil de Jabugo és un altre de les joies de la corona de la carta. Els arrossos i les fideuades són un altre punt fort de la casa.

Cregui’m que vaig sortir de La Cala al crit «Visca la creativitat i qualitat gastronòmica!».