Opinió

Junts i ERC, focs d'artifici per no quedar desenfocats

Pere Aragonès

Pere Aragonès / Alberto Paredes/Europa Press

Cada vegada que ERC i Junts es veuen sorpresos -majoritàriament per una decisió de Pedro Sánchez- han de recórrer a un relat que no els allunyi del protagonisme i de la primera línia de l'actualitat. Quan la reacció no és res nou; vull dir, quan es treuen de la màniga alguna cosa que ja hem vist en el passat, representa que l'anunci del president del Govern central els ha agafat a contrapeu. És difícil que les grans decisions de l'inquilí de la Moncloa no obliguin a posar cara de sorpresa, perquè solen ser absolutament imprevisibles. En això quan el PP governava, era molt diferent perquè era fàcil intuir per on podrien anar els trets, fet que suposava que la resta de partits tinguessin més temps per pensar com hi farien front.

Esquerra, de la mà del president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser el primer de llençar un missatge que li anava bé, bàsicament perquè tapava una mica la fuita d'aigua de les eleccions municipals provocada per la pèrdua de 300.000 vots i li anava bé per reaccionar a l'anunci de la convocatòria electoral i l'alerta de Pedro Sánchez al fantasma del pacte de la dreta i la ultradreta. «Front democràtic», ha estat la proposta, amb l'objectiu de frenar una aliança de PP i VOX. Quasi paral·lelament, Junts fa una proposta a l'independentisme -bàsicament a ERC- per fer una llista unitària de cara a les eleccions del 23 de juliol, que el president dels republicans, Oriol Junqueras, ja ha rebutjat.

Els dos partits no volen quedar desenfocats i allunyats dels titulars, però tots dos saben que cap de les propostes arribarà a port, en part perquè cap de les dues és sincera. Cadascú d'ells necessita focs d'artifici que són només això i que a efectes pràctics no serviran per a res. Esquerra ja en va tenir prou amb Junts pel Sí i la trampa en la qual va caure Junqueras els 2015. I Junts sap que la divisió amb Esquerra està a la mateixa casella de quan es va trencar el govern.

Subscriu-te per seguir llegint