23 de gener de 2009
23.01.2009

Diari de Girona

La Jonquera

El Museu Memorial de l'Exili es bolca en la commemoració del 70è aniversari de l'èxode republicà

23.01.2009 | 14:57
El Museu Memorial de l'Exili es bolca en la commemoració del 70è aniversari de l'èxode republicà

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) ha presentat aquest divendres una programació pel 2009 que es troba monopolitzada per la commemoració del 70è aniversari de l'èxode republicà.

'En total, 7 exposicions i més d'una vintena d'actes com conferències, seminaris i presentacions de llibres que serviran per recordar el pas dels refugiats per la frontera al final de la Guerra Civil', ha comentat el director del MUME, Jordi Font, que ha destacat d'entre totes les exposicions la 'Febrer 1939. L'exili dins la mirada de Manuel Moros', que s'estrenarà el proper 31 de gener, i que presentarà 'fins a 80 fotografies inèdites sobre els primers moments de la retirada republicana'.

'Moros era un pintor francès d'origen colombià que estava instal·lat a Cotlliure', ha recordat Font. 'Era també un gran aficionat a la fotografia i quan es va desencadena l'èxode republicà es desplaça fins a les poblacions veïnes de Banyuls, Cerbera i Portbou per deixar instantànies que són un testimoni directe i revelador del patiment de la gent que va travessar durant l'hivern de 1939 els passos fronterers per escapar de la dictadura franquista', ha assenyalat el director del Museu Memorial de l'Exili. 'Hi trobem fotografies que van des de nens desemparats fins a homes i dones esgotats o militars vençuts. Un quadre tràgic del que va ser l'exili', ha continuat Font.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook