24 de desembre de 2011
24.12.2011

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

S'exhibirà a Figueres

Enigma, la màquina dels nazis per encriptar missatges

El Ministeri de Defensa cedeix durant un any l'aparell al Museu de la Tècnica de l'Empordà

24.12.2011 | 09:44
Un exemplar de la curiosa màquina Enigma.

La màquina Enigma usada pels nazis per encriptar les comunicacions militars durant la II Guerra Mundial ha passat de ser alta tecnologia a peça de museu que serveix per il·lustrar una època no tan allunyada i que va determinar la configuració de l'Europa d'avui. El Museu de la Tècnica de l'Empordà exhibirà durant un any el que es considera l'artefacte de codificació de missatges més conegut de la història. El museu ha informat que el proper 28 de desembre es farà al Castell de San Ferran de Figueres la firma del contracte de dipòsit de la Màquina Enigma entre el Instituto de Historia y Cultura Militar (Ministerio de Defensa) i el Museu de la Tècnica de l'Empordà. Les dues entitats estaran representades a la firma pel Coronel Director del Museo Historico Militar de Figueres, Jesus Heras Arroyo, i pel President del Grup Padrosa i secretari de la Fundació Pere Padrosa Puignau-Margarita Pierre Mallol, Pere Padrosa Pierre.

Usada abans i durant la II Guerra Mundial, la màquina Enigma servia tant per xifrar com per desxifrar missatges. Aquest dispositiu electromecànic estava constituït per un teclat similar a una màquina d'escriure on les tecles eren interruptors elèctrics, un engranatge mecànic i un panell de lletres del alfabet. La part elèctrica estava formada per una bateria connectada a unes bombetes que representaven les diferents lletres de l'abecedari. El cor de l'Enigma era mecànic i tenia uns rotors interconnectats que automatitzaven considerablement els càlculs necessaris per executar les operacions de xifrat i desxifrat.

Aquesta màquina va ser inventada i patentada al 1920 per l'enginyer holandès Hugo Alexander Koch, però per problemes econòmics va vendre la màquina i els seus drets a Arthur Scherbius i Richard Ritter que, associats amb l'empresari berlinès Willie Korn, varen crear l'Enigma Chiffiermaschinen AG.

La primera versió de l'Enigma es va presentar a Berna el 1923 i el seu objectiu era assegurar les comunicacions comercials entre les empreses. Va tenir molt poc èxit. El 1926, la marina alemanya va adoptar la màquina Enigma i, amb els nazis al poder, totes les organitzacions públiques alemanyes, incloses la Gestapo i les SS, la utilitzaven. Es calcula que es varen fabricar unes 200.000 unitats i només les forces armades alemanyes en van usar unes 30.000.
Els aliats varen necessitar del talent dels seus millors matemàtics i un gran esforç computacional per desxifrar la màquina Enigma, això i la feina del matemàtic polac Marian Rejewski, que juntament amb els seus col·legues Rozycki i Zygalski, varen esbrinar el funcionament de l'Enigma però només en els models comercials; no en els militars, molt més sofisticats.

Troballa a Espanya

La màquina Enigma que deixa en dipòsit a Figueres l'Instituto de Historia y Cultura Militar prové de la troballa en una oficina de l'Exèrcit de Terra espanyol d'un lot de màquines que s'havien venut a l'exèrcit del General Franco durant la Guerra Civil espanyola. El model "D" amb número de sèrie K358 que s'exposarà al Museu de la Tècnica de l'Empordà, és del tipus comercial; no obstant, aquest mateix model havia estat utilitzat per els membres de la Legión Cóndor alemanya a Espanya i també per la marina italiana.

No se sap els anys que aquestes màquines varen estar operatives a les Fuerzas Armadas Españolas, però al cap d'uns 70 anys de la seva introducció a Espanya, en varen aparèixer algunes unitats amuntegades en un magatzem del Cuartel General del Ejército, ubicat al Palacio de Buenavista a la Plaza Cibeles de Madrid. Concretament, 16 unitats que actualment estan repartides entre diversos museus militars i civils de l'Estat espanyol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook