08 de gener de 2012
08.01.2012
Denominació d'Origen Protegida (DOP)

Europa reconeix la qualitat de la mongeta del ganxet

La zona de producció de la Mongeta del Ganxet abasta els municipis del Vallès, així com els municipis de Blanes, Fogars, Maçanet i Hostalric, de la comarca de la Selva

08.01.2012 | 10:45
La mongeta del ganxet ara compta amb l´empara de la Unió Europea.

La Comissió Europea ha aprovat la inclusió de la mongeta de la Denominació d'Origen Protegida (DOP), mongeta del ganxet, entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea (UE). Així, aquest producte s'afegirà al llistat de més de mil productes agroalimentaris amb DOP, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitats Tradicionals Garantides (ETG), que compten amb l'empara de la UE.
La zona de producció de la DOP Mongeta del Ganxet abasta tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric, de la comarca de la Selva, i d'altres del Maresme.
Amb aquesta DOP es protegeix la mongeta (Phaseolus vulgaris L.) de la varietat del ganxet, comercialitzada com a llegum sec, cuinada o en conserva.

Pel que fa a les característiques particulars d'aquest llegum, s'observa que presenten un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat i amb un pes mig d'entre 40 a 50 grams per cada 100 llavors. Les mongetes del ganxet han estat un conreu tradicional a la zona des de temps remots. Per a l'elaboració de conserves només es poden utilitzar les mongetes, aigua i sal, no estant permesa la utilització de cap additiu ni conservant. Un cop cuita, la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook