28 de setembre de 2012
28.09.2012

Diari de Girona

Núria Esponellà i la complexa ànima femenina

Una noia troba unes fotos de Banyoles i es proposa investigar l'origen i la vida dels retratats

28.09.2012 | 02:49
Núria Esponellà i la complexa ànima femenina

Una novel·la d'intriga psicològica que aprofundeix en la condició femenina és l'últim producte creatiu de Núria Esponellà (Celrà, 1959). Es tracta d'un relat que parteix del present i recula al passat per recrear l'ambient de la Banyoles de finals del segle XIX i la Barcelona que preparava l'Exposició Universal de 1888. Aquesta història, titulada Una dona d'aigua, que barreja personatges ficticis amb personatges reals, i que recrea el món de les llegendes del Pla de l'Estany, es va proclamar ahir finalista del Premi Bertrana de novel·la, que va tenir com a guanyadora Patricia Gabancho.
Esponellà va explicar que la protagonista de la seva novel·la és una dona que ho transforma tot per "tirar sempre endavant", i això que ella fa com a persona "és el que jo proposo que cal fer ara com a país", va dir l'escriptora, en una de les inevitables referències a la situació política actual.
Una noia troba unes fotos antigues que li criden l'atenció ja que van ser preses a Banyoles, i es proposa investigar-ne l'origen. És la Sarah, filla d'un empresari banyolí que retorna a la seva ciutat natal després d'haver viscut uns anys a París. La investigació dels personatges que surten a les fotos la portarà a retrocedir en el passat, per reviure una història d'amor.
L'amor adúlter enfronta el protagonista masculí a la complexitat de la naturalesa femenina, en l'intent de comprendre l'ànima d'una dona que encarna una sensibilitat especial.
"Tota l'obra indaga en la sensibilitat femenina i la complexitat de l'ànima de la dona, i també va el màxim possible al fons de l'ànima del Pla de l'Estany", explica Esponellà, que abans d'endinsar-se en aquesta història va proclamar-se guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica de 2010 amb Rere els murs, una ficció ambientada al monestir de Sant Pere de Roda.
La Banyoles del rerefons de l'acció és una de les primeres poblacions del país a gaudir de les comoditats de l'encesa de la llum elèctrica a les cases, el telèfon públic i l'arribada dels primers vehicles a motor. El procés d'industrialització plantejarà aviat les inevitables lluites entre treballadors i amos.
La redacció de l'obra només va ser possible després d'un "intens treball de documentació històrica". El llibre també té una història d'amor, hi ha també el mite d'Orfeu que rescata Eurídice, va explicar l'autora, i va precisar que es tracta del rescat de la crisi emocional d'unadona a càrrec d'un home.
"He retratat un procés de transformació de la meva pròpia ànima", va reconèixer qui firma Una dona d'aigua, obra que l'editorial Columna publicarà al febrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook