15 de novembre de 2012
15.11.2012

Diari de Girona

Lluc Salellas

"L'experiència als municipis ens ha servit per fer un projecte més fort i creïble"

15.11.2012 | 01:51
"L'experiència als municipis ens ha servit per fer un projecte més fort i creïble"

Candidat de la CUP per Girona. Després dels bons resultats a les municipals, la CUP es presenta per primer cop a les eleccions parlamentàries amb Lluc Salellas (Girona, 1984), fill del desaparegut advocat i activista Sebastià Salellas, com a cap de llista. Salellas es mostra convençut de les seves possibilitats i confia que el partit s'acostarà al grup parlamentari.

Per què la CUP decideix presentar-se just l'any que hi ha més candidatures independentistes?
Perquè estem en un moment històric: s'ha endegat un procés independentista, i els que ja érem independentistes l'any 1978 hi hem de ser. I hi hem de ser, entre altres coses, per portar el debat dels Països Catalans, que ningú més està posant sobre la taula, encara que el PP està acabant amb el català a les escoles del País Valencià, canviant topònims a les Illes... D'altra banda, estem en un moment en què institucions europees, mercats i lobbies financers ens estan imposant, amb la complicitat dels governs d'aquí, polítiques d'austeritat que acaben amb els serveis públics. En aquesta cruïlla, la gent de la CUP, assembleàriament i fent un procés participatiu, va valorar que hi havia d'anar, o sigui que vam presentar-nos. També perquè l'esquerra tradicional està esgotada, i cal una nova opció d'esquerres alternativa.
No els fa por que el vot independentista acabi més fragmentat que mai?
No. Creiem que, de vot independentista, n'hi haurà més que mai. Hi haurà una opció de centre-dreta on, almenys una part dels seus votants, són independentistes, que és CiU. Hi ha una opció de centre-esquerra que cada cop és més de centre i menys d'esquerra, que és ERC. I finalment hi ha una opció d'esquerres independentista que som nosaltres, i que està aconseguint aportar gent que votava partits que eren d'esquerres però no independentistes, gent que no votava, gent del vot blanc, del vot nul, de partits minoritaris... Són gent que s'estan sentint propers al projecte de la CUP i això farà que més gent que mai voti independentista el 25 de novembre.
Serà possible entendre's amb la resta de forces sobiranistes que surtin escollides el 25-N?
En allò que coincidim, que entenem que serà un referèndum, sempre estarem allà dialogant. Per convocar el referèndum ens haurem de posar d'acord i nosaltres hi serem. Nosaltres portarem el debat dels Països Catalans, proposarem que sigui una sola pregunta sobre la independència i no sobre moltes altres coses, i evidentment no aturarem un procés independentista quan nosaltres som independentistes.
Hi ha alguna condició que per a vostès sigui imprescindible a l'hora d'arribar a acords?
Nosaltres tenim un programa, i en el cas del referèndum, estem disposats a parlar i a entendre'ns amb tothom qui tingui ganes de fer-lo, que ja veurem qui serà. Però en aquest punt, hi haurà una entesa. En temes més socials o de radicalitat democràtica per incloure un sistema més participatiu, aquí segurament costarà més d'entendre'ns, perquè nosaltres plantegem no pagar el deute als bancs, garantir els serveis públics, no privatitzar serveis, recuperar sectors com l'agricultura, potenciar les cooperatives.... Tot això, el senyor Artur Mas no ho comparteix, per tant serà difícil trobar-nos, en això. Però nosaltres, el que sí que farem serà portar-ho al Parlament.
Entre la vessant nacional i la social, quina pesa més?
Les dues igual. L'11 de setembre érem a la manifestació, fa molts anys que reivindiquem la independència i creiem que és la solució als problemes que tenim com a país. I ahir vam ser a la vaga, perquè creiem que s'han de buscar alternatives al sistema capitalista que ens ha portat a la crisi. M'atreviria a dir que som els únics que estem en els dos fronts.
Haver governat als ajuntaments, els permet presentar un programa més realista?
Ens ha influït, més que res, a l'hora d'explicar el nostre projecte. Nosaltres, tot allò que proposàvem en l'àmbit municipal, ho estem duent a terme. Ningú ens pot acusar d'haver-nos transformat. Parlàvem de referèndums als municipis i a Viladamat es fan referèndums. Parlàvem de garantir l'habitatge, i l'alcalde de Celrà atura desnonaments. Per tant, la nostra proposta política l'estem portant a terme amb coherència. I aquesta pràctica política és la que ara volem portar al Parlament. La nostra experiència als municipis ens ha servit perquè el projecte sigui més fort, creïble i coherent.
Quines són les seves expectatives electorals?
A Girona, estem convençuts que en traurem un, i si ens va bé podem estar propers al segon. A la resta de Catalunya, estem convençuts que a Barcelona traurem representació i a Tarragona i a Lleida s'ha de veure. Per tant, estarem a prop del grup parlamentari, si és que no el tenim.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook