01 de juliol de 2013
01.07.2013

Els catalans gastaran uns 72 euros a les rebaixes d'estiu

Els comerciants i consumidors segueixen tenint l'1 de juliol com a data de referència

01.07.2013 | 16:42
Els catalans gastaran uns 72 euros a les rebaixes d'estiu

Els espanyols gastaran una mitjana de 72 euros en el període de rebaixes que comença avui, la qual cosa suposa un augment del 20 % respecte als 60 euros del passat any.

No obstant això, malgrat l'increment de la despesa, aquest any disminuirà el percentatge de persones que comprarà en rebaixes, segons un estudi de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI) difós avui.

Així, sis de cada deu espanyols té previst gastar-se una mitjana de 72 euros, alguna cosa que, segons assenyala el president de FUCI, Gustavo Samayoa, en una nota de premsa, es deu al fet que «moltes persones han esperat a les rebaixes per aprofitar els descomptes i comprar l'estrictament necessari», ja que són molt pocs els que poden permetre's comprar en temporada.

Afegeix que, encara que les rebaixes estan liberalitzades, els comerciants i consumidors segueixen tenint l'1 de juliol com a data de referència.

A més, el fet que aquest any el bon temps hagi començat tan tard unit a la crisi fa que les vendes hagin estat «molt escasses» amb el que s'esperen grans descomptes, de fins al 70%, per liquidar l'excedent.

La roba i els complements són els articles més demandats, mentre que els articles de tecnologia i mobiliari perden adeptes.

Així, set de cada deu dones reconeix que comprarà roba o calçat, percentatge que es redueix a un 59% en el cas dels homes.

Segons l'estudi elaborat per FUCI, els centres comercials i grans magatzems són els llocs preferits per comprar per la majoria (71%), mentre que només un de cada deu ho farà a botigues de barri.

Amb la finalitat d'augmentar l'estalvi, l'11% dels consumidors evitarà les marques, el 33% comprarà el que està més rebaixat i un 55% només el que necessita.

No obstant això, només quatre de cada deu espanyols són previsors i faran una llista en funció de la seva economia.

Madrid, Catalunya i València seran les autonomies més consumistes, amb una despesa mitjana de 90, 85, i 81 euros, respectivament, mentre que Extremadura i Canàries, amb 60 i 58 euros, respectivament seran les que menys despesa faran.

FUCI adverteix que un any més, s'observa un important desconeixement dels drets i deures dels consumidors.

Com a exemple assenyala que només un 21% dels espanyols coneix que la garantia dels béns de caràcter durador és de dos anys.

Per això, aquesta associació insta a realitzar un consum racional, calculat i exigent durant les rebaixes recordant que aquestes són en el preu i no en la qualitat i recomanant seguir algunes pautes.

Entre elles, insta a fixar un pressupost previ; revisar les etiquetes; observar que s'indica el preu anterior i rebaixat; que els mitjans habituals de pagament segueixen en vigor tret que s'indiqui de forma explícita; que s'accepten devolucions de productes defectuosos i guardar sempre la factura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema