05 de juny de 2014
05.06.2014

40 Años
40 Años
CAS MANGA

La policia qualifica Felip Puig d'«aconseguidor» de contractes

Un informe identifica d'igual manera el director del Patronat de Turisme i l'exsecretari de la Federació Catalana de Municipis

06.06.2014 | 14:15

«Preparar a Lluís Ballbé document per presentar a PSC sense nom»

La policia duanera considera que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig (CiU), era un «aconseguidor» de contractes públics per a l´empresa GRS Arc Local, la qual va originar la investigació del cas Manga relatiu a afers de corrupció política com tràfic d´influències, suborn, negociacions prohibides a funcionaris públics i prevaricació.

Les trucades telefòniques intervingudes pel Servei de Vigilància Duanera (SVD) a l´administrador de l´empresa, Alexandre Ros Valls, i la documentació comissada al seu despatx el dia que el van detenir –14 de febrer de 2013– els permeten sustentar aquesta afirmació. Manca encara analitzar la documentació, correus electrònics i la informació que figura en els ordinadors, telèfons i altres dispositius electrònics intervinguts durant l´operatiu policial a l´empresari, polítics i funcionaris gironins.

Els investigadors fan constar que GRS comptava amb tres «aconseguidors» destacats: el conseller, l´exsecretari de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluís Ballbé Mallol, i el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos (CiU). Els dos blocs de notes que la policia va intervenir al despatx de l´administrador de GRS resulten clau per entendre la relació amb el seus «aconseguidors la funció dels quals és obrir les portes de diversos ens públics aprofitant les seves connexions polítiques».

El bloc de notes roig (BNR) comença amb una anotació de 15 de gener de 2009 i el bloc de notes negre (BNN) amb una de 27 d´agost de 2009, «el que delimita l´espai temporal de les anotacions». Respecte del conseller, identificat als quaderns com «Felip Puig» i «FP», els investigadors detallen vuit referències: «Respondre al tema FP»; «Felip Puig dia 4 de febrer»; «Trucar a Alfons Rossell de l´Ajuntament de Moià (a través de FP). Telèfon 93-xxx–xx-xx. Alcalde: Josep Montràs»; «Enviar email a Felip Puig amb novetats de Moià i possibilitats de veure algun altre Ajuntament (amb còpia a Ramon Ramos)»; «Temes a comentar amb Ramon Ramos. FP»; «Insistir amb Sant Pol de Mar i Premià de Dalt (alcalde: Joan Baliarola?) (Via FP)»; «Arreglar tema FP»; «Demanar a FP si podem trucar a Vilafranca trucant de part seva».

Tenia un sentit que l´administrador de GRS s´hagués de posar en contacte amb Alfons Rossell en el cas de l´Ajuntament de Moià, ja que l´exsubdirector de Turisme de Catalunya en l´últim govern de Jordi Pujol (1999-2003) va ser nomenat gerent del consistori l´any 2008 per posar ordre en els comptes municipals. Moià va quedar amb un forat de 25 milions d´euros després de 28 anys ininterromputs de govern convergent amb un mateix alcalde. El 2011, ERC li va arrabassar l´alcaldia.

D´altra banda, quan CiU va tornar al Govern de la Generalitat ­l´any 2010, Rossell va ser recuperat pel conseller Felip Puig com a subdirector general d´Administració i Recursos Humans de la Conselleria d´Interior, de la qual es va fer càrrec el polític fins al desembre de 2012, quan va passar a la Conselleria d´Empresa i Ocupació. D´aquí que en els blocs de notes aparegui Puig com la persona que facilita el contacte amb Rossell.

També és «via» Felip Puig que l´administrador haurà de contactar amb l´alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CiU), que governa des de 1994 i ha sigut diputat a la Diputació de Barcelona i vicepresident del Consell Comarcal del Maresme.

El president del Patronat

Les anotacions que esmenten Ramos són més nombroses però pràcticament totes tenen a veure amb projectes a presentar en Ajuntaments i organismes públics, fonamentalment es tracta d´Auditories de Qualitat de l´Espai Públic a Platja d´Aro i Blanes, projectes a Tordera i el Consell Comarcal de la Selva, i trobades amb responsables polítics com l´exregidor d´Urbanisme de Blanes, Carles Gibert (CiU), l´expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU).

L´informe presentat a la jutgessa el 4 de setembre de 2013 va acompanyat de converses telefòniques que fan referència a les anotacions trobades en els blocs i que es produeixen després que Ramon Ramos fos nomenat director del Patronat de Turisme de la Costa Brava l´agost de 2011. Com la conversa de 4 d´octubre de 2012 en la que Ramon Ramos (RR) «demana ajuda a Àlex Ros (AR) per treure una sanció important a un conegut seu que està en un procés d´embargament» per un impost de construcció i obres de 12.000 ?.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema