20 de desembre de 2015
20.12.2015

40 Años
40 Años

El cinturó roig que es va fer taronja en les autonòmiques s'ha tenyit de lila

Un de cada quatre catalans que ha acudit a votar ho ha fet per En Comú Podem

21.12.2015 | 07:18

El cinturó industrial de Barcelona, una àrea metropolitana de més de 3 milions d'habitants, tradicional graner de vots socialistes i comunistes -d'aquí el sobrenom de "cinturó roig"- i que va votar majoritàriament Ciutadans en les autonòmiques, s'ha bolcat avui amb el lila d'En Comú Podem.

La coalició d'esquerres, formada per Barcelona en Comú, Podem, ICV-EUiA i Equo, i que ha comptat amb el protagonisme en campanya de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat la força més votada a ciutats com Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi, Rubí, Sant Adrià de Besós, Gavà, Cerdanyola i el Prat de Llobregat.

Però el color lila de Podem, a més de guanyar també a la capital de Barcelona, s'ha estès fins i tot a municipis més enllà de l'estricta àrea metropolitana i s'ha imposat també a les principals ciutats de la segona corona barcelonina com a primera força política a ciutats com Mataró, Granollers, Sitges, Martorell, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels i Vilassar de Mar.

De fet, un de cada quatre catalans que ha acudit a votar ho ha fet per En Comú Podem, que tindrà dotze diputats i un grup propi al Congrés dels Diputats dins del conglomerat que liderarà Pablo Iglesias, un líder que va sembrar durant les passades autonòmiques la llavor per guanyar aquestes generals a Catalunya.

La promesa de celebració d'un referèndum i la valuosa aportació electoral de l'alcaldessa Ada Colau, que no es va comprometre formalment en les autonòmiques però sí que ho ha fet en aquestes generals, són dos dels factors que han fet que molts dels municipis que van donar un bon resultat a Ciutadans el passat el passat 27 de setembre ara s'hagin decantat per En Comú Podem.

La contínua presència d'Iglesias a Catalunya durant les passades eleccions autonòmiques, criticada per alguns perquè el seu discurs s'encaminava més a les seves aspiracions a ser president d'Espanya que a les eleccions catalanes, eclipsant sovint el candidat Lluís Rabell, sembla haver donat els seus fruits.

A la ciutat de Barcelona, on la coalició d'esquerres ha obtingut més de 215.000 vots (un 27% del total), gairebé el doble que ERC, la segona força a la capital catalana, la força lila ha demostrat el seu múscul per desbancar els partits nacionalistes i Ciutadans.

El partit taronja d'Albert Rivera ha sucumbit a les expectatives que havia despertat al cinturó roig, a moltes ciutats del qual ha quedat per darrere del PSC com a tercera o fins i tot quarta força política.

L'àrea metropolitana de Barcelona ha donat el triomf a En Comú Podem, que ha tingut a tot Catalunya prop d'un milió de vots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook