29 de gener de 2016
29.01.2016

Recuperen dos boscos de la Xarxa Natura 2000 a Banyoles

Els hàbitats es troben a tocar de l'estany i havien estat envaïts per reforestacions de pi i plataner

29.01.2016 | 15:35

Un projecte d'actuació mediambiental en dos boscos de l'espai protegit europeu Xarxa Natura 2000, al costat de l'estany de Banyoles, permet la recuperació d'aquests hàbitats, envaïts per reforestacions de pi i plataner que perjudicaven la flora autòctona.

Els treballs es realitzen en una zona d'unes cinc hectàrees que es divideix en l'àrea de Can Morgat, on les alzines tornaran a ser els arbres predominants, i el de Font del Rector, un aiguamoll de ribera en el qual es potenciaran els salzes, pollancres i freixes.

L'actuació havia estat sol·licitada pel gestor de l'espai, el Consorci de L'Estany, i ha rebut una subvenció de 20.000 euros a través de la Diputació de Girona gràcies al conveni de col·laboració que aquesta institució manté amb l'Obra Social la Caixa.

El sector de Can Morgat, de 3,3 hectàrees de superfície, compta amb una important presència de pi blanc, amb alguns exemplars a punt de caure, que perjudica l'activitat de les alzines.

A més, plantes enfiladisses com alguns esbarzers han colonitzat part de l'espai i comporten un elevat risc d'incendis en èpoques seques.

El segon sector és el de Font del Rector, d'1,5 hectàrees al costat de l'església de Santa Maria de Porqueres, un bosc de ribera d'elevat potencial de desenvolupament d'hàbitats d'interès comunitari alterat per les espècies invasores.

L'actuació busca millorar la qualitat d'aquests dos espais singulars de massa forestal mediterrània que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Els dos boscos acullen espècies de fauna protegida i les tasques de desbrossar tota l'àrea es realitza "com una microcirurgia", segons el coordinador tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos.

Campos ha destacat l'"elevada edat" d'alguns exemplars de roure presents a la zona, per això la tala selectiva pins o plataners es porta a terme amb extrem cura.

"Volem potenciar el bosc típic d'aquesta zona del Mediterrani", ha assenyalat el tècnic, mentre que l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha subratllat la importància també de frenar el risc d'incendis i d'evitar caigudes d'arbres en un lloc pel qual passa una carretera.

Els treballadors seleccionats per portar a terme tota aquesta labor són persones en risc d'exclusió social a qui s'ha contractat per fomentar la seva inserció laboral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook