05 de febrer de 2016
05.02.2016

40 Años
40 Años

Cartes de Josep Pla a un forner

La família estudia difondre la correspondència que el forner Martí Vilaró va mantenir amb l'escriptor

05.02.2016 | 06:00

Martí Vilaró, un forner dels anys quaranta de Montornès del Vallès va llegir un article publicat a Destino on Josep Pla criticava els forners i els acusava de practicar l'estraperlo.

Vilaró, descontent, va escriure una carta a Josep Pla en què revocava aquelles paraules. I al cap d'un temps, Josep Pla va enviar-li una missiva a Vilaró on es disculpava.

Vilaró i Pla van començar llavors una relació epistolar que va durar uns quants anys i que va acabar generant una amistat. Martí Vilaró va enviar 183 cartes a Pla. I Pla va enviar a Vilaró entre 30 i 40 cartes. La família del forner està estudiant la possibilitat de publicar aquesta correspondència per donar a conèixer «el Montornès dels anys quaranta i cinquanta».

«A l'amic Vilaró que, com jo mateix, es faci lleig i simpàtic». És la frase amb què Josep Pla va dedicar a Martí Vilaró un exemplar de l'obra Els pagesos, publicada l'any 1952. A sota de la dedicatòria hi apareix la signatura inconfusible de l'escriptor de Palafrugell.

Pla i Vilaró van mantenir una relació d'amistat gràcies a la correspondència que s'enviaven mútuament. En Martí, fins i tot, va anar a passar uns dies al Mas Pla de Llofriu. En una de les cartes, Pla li recorda al forner vallesà que «el cotxe de línia arriba a Palafrugell a la una. Jo us esperaré amb la tartana i anirem cap a casa».

Pla, en canvi, no va arribar a viatjar mai a Montornès del Vallès a causa dels compromisos, segons recorda l'Elena Vilaró, filla d'en Martí. La relació entre els dos va començar a partir d'un article publicat a Destino en què Pla criticava els forners i els acusava d'estraperlistes, segons recorda l'Elena. El forner li va enviar una carta retraient-li aquelles paraules i desmentint-lo. I Pla li va respondre amb una missiva en què es disculpava. I des de llavors van començar a cartejar-se, sempre en català. La correspondència entre un i altre es va succeir entre els anys 1945 i 1955, segons explica Ignasi Valls, nét del mateix forner.

En Martí Vilaró era una persona amb «inquietuds culturals» i amb un «nivell de redacció important», malgrat que no va tenir una formació acadèmica, segons recorda Valls.

Era un home que sempre havia estat interessat en la literatura i la poesia, afegeix el nét.La família està analitzant amb un estudiós de Pla si la correspondència té valor literari i si es pot publicar en forma de reportatge.

L'Ignasi Valls considera que això permetria donar a conèixer com eren els anys quaranta i cinquanta a Montornès del Vallès i a Catalunya en general.

D´altra banda, fins el 3 d´abril es pot visitar a la Fundació Josep Pla de Palafrugell l´exposició Pop-up! Dibuixa'm un conte. Aquesta mostra temporal ofereix una selecció de la col·lecció de llibres pop-up a càrrec de Núria Ochoa. La tria conté els llibres de literatura infantil, és a dir, contes populars, tradicionals, clàssics o moderns, molt coneguts de tothom, de la col·leccionista.

La Fundació manté l´exposició permanent amb el seu audiovisual de presentació de l´escriptor i l´oferta de la visita a la casa natal de Josep Pla (carrer Nou, 49).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook