13 de febrer de 2016
13.02.2016

Una entitat sense ànim de lucre torna a obrir la sala Núria d'Olot

Després de Setmana Santa hi obriran una cantina de preus populars i oficines compartides per a emprenedors

13.02.2016 | 06:00

La sala Núria, al carrer del Carme, 8 d´Olot, resta tancada des de fa uns 2 anys. L´Ajuntament des del 2007 hi tenia un servei de cohesió social per a joves. Hi feien concerts, exposicions i hi havia un telecentre. A finals del 2013, la van tancar, perquè van traslladar els serveis de joventut a un casal de jubilats de la Plaça Clarà. Després de restar 2 anys tancada, l´entitat Núria Social la tornarà a obrir.

Núria Social és una entitat sense ànim de lucre que hi activarà -en una primera fase- una cantina de menjar autòcton i vegeterià a bons preus i un espai de Coworking (oficines compartides per a joves emprenedors). En una segona part -sense data- perveuen activar la sala de projeccions de 180 m2. per a sala d´exposicions, d´actes i tallers culturals. La sala està inhabilitada per fer concerts sorollosos.

Els responsables de l´obertura del Núria són els membres de l´entitat Núria Social. Es tracta d´Erica Zarate (presidenta), Marc Planagumà, Albert Serra, Oscar Gusinyer i Josep Subirana.

Marc Planagumà explica que la voluntat de l´entitat és recollir la història del Núria i continuar-la. Segons ell, abans de la Guerra Civil era el Centre Obrer. «L´únic lloc - recorda-, on un noi de 8 anys podia permetre´s el luxe de prendre una gasosa a l´Olot dels anys trenta». Planagumà precisa que la dada li va donar un senyor gran que es va adonar dels treballs de reactivació del Núria.

Passat el conflicte -segons ell-, el Núria va ser la seu del sindicat vertical del temps del franquisme. Després va venir el temps, en el qual la sala va prendre el nom i es va fer més coneguda. Durant molts anys, va ser el cinema Núria. Primer hi feien 2 pel·lícules i un noticiari i després es va convertir en una sala de projecció de films d´autor.

Al cap d´un temps del tancament de la sala de cinema, l´Ajuntament la va recuperar per ubicar-hi els serveis de joventut. Després d´estar tancada un temps, Núria Social va iniciar les converses amb la propieta a principis d´aquest any i ara està decidida a obrir l´espai després del període de vacances de Setmana Santa.

Planagumà precisa que la cantina estarà ubicada a l´antic rebedor de la sala de projeccions del cinema. «En el seu temps ja hi havia hagut un servei de bar pels espectadors», recorda. A la cantina hi promouran els productes locals i vegetarians a preus populars.
Pel que fa a les oficines per a emprenedors estaran ubicades a l´espai de 50 m2 que havia acollit el telecentre, just davant de les antigues oficines dels serveis de joventut.

La intenció és -més tard- tornar a posar en servei la sala de projeccions. «Ara -diu Planagumà-, l´únic que està en bon estat és la calefacció. El que han de reparar és el terra i les parets. Un cop ho hagin fet, preveuen tarificar l´ús de la sala.

Els responsables de Núria Social han indicat que l´Ajuntament veu bé la iniciativa. El motiu -segons ells- és que la reobertura del Núria ajudarà a dinamitzar la zona del Carme.

El Carme a una punta i el Firal a l´altra són els indrets pendents per igualar el triàngle comercial d´Olot, molt potent al carrer Sant Rafel, a un extrem del triangle. Confien que un cop remodelat el Firal prendrà vitalitat, però el Carme és més complicat sense l´ampliació de l´escola d´Art i Disseny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook