25 de febrer de 2016
25.02.2016

Salellas diu que l'absolució de l'expresident de Creu Roja no és una "derrota"

Segons ha dit, els ha "costat pair" una sentència "tan injusta" però ha subratllat que no ho han entomat com una derrota

26.02.2016 | 09:20

Fa gairebé dos mesos de la sentència de l'Audiència de Girona que va absoldre l'expresident de la Creu Roja de Banyoles, Joaquim Homs, dels delictes de prostitució de menors i abusos sexuals, després que un jutge l'hagués condemnat a dotze anys de presó i fins a dia d'avui no es coneixia la reacció de la part denunciant. Benet Salellas, l'advocat que va portar el cas dels tres joves ha trencat avui el silenci, acompanyat dels treballadors socials que van viure el cas de prop. Segons ha dit, els ha "costat pair" una sentència "tan injusta" però ha subratllat que no ho han entomat com una derrota i que se senten "satisfets" per haver aconseguir asseure Homs com a acusat després de lluitar contra "tot l'establishment institucional banyolí i gironí" que va "sortir a cobrir-lo".


Salellas ha reivindicat també el valor i la credibilitat de les víctimes que pateixen abusos i que tenen la força per denunciar-ho. L'advocat dels tres joves que van denunciar Joaquim Homs per abusos ha admès que els ha costat temps per "pair" la sentència absolutòria i que ha estat com quedar-se a un metre de la meta després de "tots els esforços fets". Segons ha dit, "prou injusta i dura era la situació viscuda pels joves que va quedar recollida a la denúncia com perquè tota aquesta feina s'hagi vist escombrada per una sentència que és injusta".

Salellas considera que la resolució no aconsegueix "desmuntar" tota l'argumentació per la qual el jutge havia ordenat condemnar-lo dotze anys ni la de la fiscalia i el jutjat d'instrucció, entre altres coses, perquè en cap moment es diu que els testimonis fossin falsos ni que menteixin. Però més enllà del fet que la sentència és ferma i ja no es pot portar el cas a cap altre instància judicial més, Salellas ha subratllat que no ho veuen com una "derrota" sinó que se senten "satisfets" per haver aconseguit el que creien que no seria possible, com és asseure el que va ser president de la Creu Roja de Banyoles a la banqueta dels acusats.

L'advocat ha admès que no es pensaven ni poder arribar a judici perquè preveien que "tot l'establishment gironí i banyolí sortiria a cobrir-lo" i que per tant entenien que la seva era una situació de "desigualtat" malgrat haver aconseguit molt suport social. Gràcies a haver-se celebrat el judici, ha afegit Salellas, la societat haurà pogut escoltar els testimonis i proves i podrà prendre així les seves pròpies conclusions. "No necessitem una sentència que ens digui el que ha passat" ha dit.Per altra banda, ha reivindicat la necessitat d'anar cap a un nou paradigma on la societat doni "més credibilitat i força suficient" a les víctimes d'abusos, perquè són les persones més vulnerables i algunes tenen la valentia per denunciar-ho. Un dels arguments de la sentència absolutòria era precisament que l'Audiència posava en dubte la credibilitat del testimoni dels joves perquè hi havia llacunes en les seves declaracions.El reconeixement als educadors socials per la valentiaL'advocat també ha reconegut la feina dels educadors i tècnics que van animar als joves a denunciar els fets contra Joaquim Homs, tot dient que "la ciutat els deu un reconeixement" per haver-s'ho "jugat tot" en l'intent de fer una "societat més justa".

Sobre aquesta qüestió, el portaveu de l'assemblea de treballadores i treballadors d'acció social (ASSACS), Marc Sánchez, ha reconegut que l'equip d'educadors n'ha sortit "molt desgastat" i que la majoria ?quatre dels cinc- han deixat de dedicar-se als serveis socials a la comarca entre altres coses per les pressions rebudes. Només un s'ha mantingut al lloc de treball que era una plaça de la Generalitat. Una d'aquestes persones va ser acomiadada el 2014 i recentment va tenir una sentència favorable del TSJC que va obligar al Consell Comarcal del Pla de l'Estany a readmetre¬-la. Finalment, van arribar a un acord econòmic i la treballadora va decidir no reincorporar-se. Malgrat tot això, els treballadors asseguren tenir la consciència "molt tranquil·la" i diuen que no s'arrepenteixen de res perquè el que van fer era un "deure moral i ètic". I interpreten la sentència absolutòria en termes de "classisme" i "racisme".

I és que un cop més qüestionen si la situació hauria estat la mateixa en cas que els joves haguessin estat "banyolins de tota la vida i amb bona posició social" i no pas immigrants o si Homs "no hagués rebut el suport o el silenci còmplice de la societat banyolina influent". Finalment, han lamentat que Homs digués que tot plegat responia a una "conxorxa" per "fer-li mal". "Una conxorxa de qui? D'uns immigrants en situació d'exclusió social?", ha afegit Sánchez. I ha carregat de nou contra l'Ajuntament de Banyoles, el Consell Comarcal i a la Creu Roja per no haver fet costat a les parts denunciants i haver anat contra les persones que els van donar suport. Pel que fa als joves, Salellas ha explicat que han viscut el final del cas amb molt de "desencís" i que la seva reacció ha estat de dir "ja us vam dir que passaria això".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook