16 de setembre de 2016
16.09.2016

L'Ajuntament vol estalviar 20.000 euros anuals amb un nou enllumenament

El regidor de mobilitat, Joan Alcalà creu que la previsió es que aquest nou sistema s'implanti a tota la ciutat

16.09.2016 | 10:44

L'Ajuntament de Girona ha instal·lat un nou sistema a l'enllumenat públic que permetrà estalviar cada any més de 20.000 euros. La meitat dels quadres de la ciutat funcionen de manera automàtica, és a dir, s'encenen i s'apaguen sempre a l'hora programada. Ara s'han començat a instal·lar uns sensors que permeten que l'horari sigui flexible depenent de la intensitat de la llum que hi hagi cada dia. Aquest sensors tenen un marge de 20 minuts per apagar-se més tard o encendre's abans. El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que la previsió és anar estenent el nou sistema a tota la ciutat. S'estima que l'estalvi en la factura de l'enllumenat públic serà d'un 3,3% anual i l'amortització de la inversió es farà en només un any. "Volem apostar-hi perquè és un sistema que funciona i és més eficient i ecològic, a banda que representa un estalvi important", ha valorat.

L'Ajuntament de Girona ha començat a treballar en un sistema de control dinàmic de l'enllumenat que permet ajustar millor quan s'han d'encendre o apagar els fanals dels carrers. A la ciutat hi ha més de 100 quadres de telegestió, és a dir, que tenen programada una hora d'encesa o apagada. Això representa el 54% dels quadres de la llum de tota la capital. El nou sistema consisteix en instal·lar en aquests quadres uns sensors que permeten adaptar l'encesa o apagada segons la intensitat de la llum que hi ha cada dia. Això es tradueix en el fet que els fanals es posen en marxa o s'apaguen a un horari variable, sempre amb un marge màxim de 20 minuts endarrere o endavant.

Així doncs, en dies foscos i ennuvolats, el sistema permet que l'enllumenat s'encengui abans de l'hora programada i, al contrari, que en dies de molta claror els fanals es posin en marxa més tard. Una prova pilot que funcionaEl sistema es va començar a instal·lar a finals de l'any passat com a prova pilot en alguns indrets dels afores de la ciutat. La previsió és que el nou mecanisme es desplegui totalment aquest estiu.

El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que la previsió és estalviar un 3,3% anual en la factura de l'enllumenat públic, el que suposa uns 20.500 euros l'any. "És un sistema que funciona bé i representa un estalvi important, així que el volem anar estenent", ha explicat. Alcalà ha detallat que aquest nou sistema s'implantarà també en qualsevol obra nova que es faci i, paulatinament, a tot l'enllumenat de la ciutat. "És un sistema ecològic i més eficient i hi hem d'apostar", ha remarcat. El sistema, a més, és econòmic i la previsió és que l'amortització de la inversió s'aconsegueixi només en un any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook