22 de setembre de 2016
22.09.2016

El Port de la Selva

Troben restes dels motlles de campanes de l'església de Santa Creu de Rodes

La troballa, que s´ha descobert en dues fosses excavades a terra, pertany al segle XV, quan el poblat medieval ja estava deshabitat

23.09.2016 | 01:00

La campanya arqueològica que s'està fent aquests dies al poblat medieval de Santa Creu de Rodes al Port de la Selva (Alt Empordà) ha permès descobrir fragments dels motlles de dues campanes de l'església de Santa Helena construïdes a finals del segle XV, quan el poblat ja estava deshabitat. La troballa s'ha fet en una zona de treball a tocar de la necròpolis medieval, on en aquell moment era un espai obert. Concretament s'han trobat les dues fosses on es posaven els motlles i fragments d'aquests, unes estructures efímeres que es destruïen per treure les campanes.
Les restes no permetran reconstruir-les però aportaran informació d'interès, com ara el seu diàmetre -feien uns 80 centímetres- o la possible decoració a partir de l'anàlisi dels materials del motlle exterior que s'han conservat. Aquesta és l'onzena campanya que es fa a la zona i que acabarà aquest diumenge, 25 de setembre.
Les excavacions van començar el 12 de setembre i s´han centrat en un espai d´uns cent metres quadrats a tocar d´un dels carrers secundaris de la zona oest del jaciment. Un dels aspectes que ha sorprès l´equip d´arqueòlegs és que es tracta d´un espai obert, sense sostre, utilitzat com a lloc de treball aprofitant que les cases que hi ha a tocar i que s´han localitzat en els últims onze anys de campanya ja estaven abandonades.
«Quan fas una campana necessites que sigui un lloc allunyat de cases perquè durant el procés s´arriben a temperatures molt altes i es generen fums», va detallar ahir Montserrat Mataró, una de les codirectores de les excavacions juntament amb Anna Maria Puig i Imma Ollich. L´elaboració requeria com a mínim una setmana de feina i es feia molt a prop del lloc on havien d´anar les campanes perquè el seu pes dificultaven el trasllat.
Els arqueòlegs creuen que es van fer a finals del segle XV, quan el poblat ja estava abandonat, i que la seva destinació era l´església de Santa Helena que hi ha a tocar, un temple que va estar en actiu fins al segle XIX. El que han trobat els arqueòlegs són dues fosses ben delimitades a terra i restes dels motlles d´argila exteriors d´una de les campanes. Aquestes dues cavitats és on es col·locaven els motlles –l´interior i l´exterior– per buidar-hi el bronze fos.
Es tracta de construccions efímeres, ja que per extreure la campana s´ha de destruir. Malgrat tot, s´han conservat fragments del motlle exterior –visiblement cremats per les altes temperatures– que van quedar enterrats a la fossa. Aquests fragments, juntament amb restes del bronze sobrant que també s´han conservat, permetran determinar com eren les campanes, si bé no es podran reproduir de nou amb exactitud.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema