23 de setembre de 2016
23.09.2016

Interrompre la lactància condiciona l'aparició del càncer de mama

Els experts insisteixen que donar el pit al bebè ajuda a reduir les possibilitats de patir aquest tipus de càncer

23.09.2016 | 12:07
Interrompre la lactància condiciona l´aparició del càncer de mama

La lactància materna redueix el risc de càncer de mama perquè amb la secreció làctia la glàndula mamària completa el cicle que té durant la gestació, per això interrompre-la "en el moment àlgid" condiciona l'aparició d'alteracions que poden iniciar mutacions oncogèniques.

"Donar de mamar al nen és tancar el cicle fisiològic funcional de la glàndula mamària i protegir la dona del càncer de mama", ha assegurat Antonio Llombart, president de la Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO), i vicepresident de l'Associació espanyola contra el càncer (Aecc).

Llombart, el president de Aecc València, Tomás Trénor, i el patró de la Fundació Científica de l'Aecc i cap de Servei d'Oncologia de l'IU, Vicente Guillem, han presentat el desè Simposi d'avenços i resultats de recerca en càncer de còlon i mama de la Fundació Científica de l'AECC, que se celebrarà demà a València.

L'oncòleg valencià ha explicat que la secreció làctia "és el producte final del que constitueix la funció fisiològica de la glàndula mamària".

"Interrompre-la en el moment en què funciona en el seu màxim grau d'expressió, condiciona l'aparició d'alteracions de la vida de les cèl·lules de la glàndula amb una mort precoç (apoptosi) que pot iniciar fenòmens de mutacions oncogèniques", ha explicat.

Segons Llombart, la lactància materna no només beneficia el nen, que rep a través de la seva mare una immunitat que li va a protegir de moltes malalties, "sinó a la pròpia dona, que va completar el cicle que té la glàndula mamària durant la gestació amb la secreció làctia ".

La lactància materna és una de les recomanacions per evitar el càncer de mama que recull el Codi Europeu contra el Càncer a Espanya, un codi que inclou dotze maneres d'adoptar maneres de vida saludables i de promoure la prevenció de càncer, com evitar el tabac, l'alcohol i una excessiva exposició solar, i vacunar enfront del virus del papil·loma humà.

Per la seva banda, Vicente Guillem ha destacat que cada any es produeixen a Espanya prop de 250.000 nous casos de càncer i una mica més de 100.000 persones moren per aquesta malaltia, de la qual hi ha més de dues-centes classes i amb diferents pronòstics.

Segons Guillem, el 60% dels càncers tenen possibilitat de ser curats, però cada any es mor el 40 per cent dels pacients, la qual cosa converteix en una "necessitat" la investigació en oncologia, tant epidemiològica, com a bàsica, clínica i biotecnològica .

Espanya, segons Guillem, necessita "més recursos" per a la investigació, ja que es troba en el lloc 15 d'Europa en inversió per càpita per a aquest fi, i ha criticat que a la Comunitat el Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) està " a meitat de rendiment "mentre centres de Barcelona i Madrid" es porten els grans projectes ".

Trénor ha explicat que tots els diners que es recaptin amb la runcáncer, una sèrie de carreres i marxes solidàries organitzada per l'Aecc València, que s'estima en prop de 150.000 euros, anirà destinat a joves científics que realitzen les seves investigacions contra el càncer en la ciutat de València.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook