18 de novembre de 2016
18.11.2016

Puigdemont descarta anar a la cimera de presidents i exigeix un tracte "bilateral"

Anna Balletbó l'ha exhortat a assistir a la trobada de màxims dirigents autonòmics que el president rebutja

18.11.2016 | 21:31

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reafirmat avui en la seva decisió de no anar a la Conferència de Presidents Autonòmics, ja que està convençut que la trobada no servirà per aconseguir millores per a Catalunya, que segons la seva opinió mereix un tracte "bilateral".

Així ho ha afirmat avui Puigdemont en la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró, després que la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme i impulsora d'aquestes jornades, Anna Balletbò, l'hagi exhortat a anar a la Conferència de Presidents Autonòmics per fer sentir la veu de Catalunya.

Puigdemont ha explicat que l'històric de cimeres presidencials demostra que els acords adoptats en aquestes reunions no serveixen per atendre les demandes de Catalunya, sinó per engrandir la llista de 46 punts pendents de compliment per part del Govern que l'expresident Artur Mas va posar sobre la taula fa dos anys.

Ha recordat, a més, que el clima de l'última conferència "no va ser precisament de diàleg i consens" i que alguns dirigents del PP, com Alberto Núñez Feijóo, ja han advertit que no acceptaran "res que pugui satisfer Catalunya".

"Ens estan dient que anem allà, que segur que no sortirem satisfets", ha apuntat Puigdemont, que creu que "les coses ja estan prou clares per part de tots" i que a Catalunya "ens hem guanyat ser tractats políticament de manera bilateral".

Puigdemont ha volgut deixar clar, a més, que amb la seva decisió de no assistir a la Conferència de Presidents no ha volgut fer un "menyspreu" al Govern. "El que és un menyspreu bastant important", ha precisat, és que l'Executiu no hagi atès cap de les 46 peticions que li va formular el president Mas.

En la seva intervenció inicial, Balletbò, que va ser 20 anys diputada socialista al Congrés dels Diputats, s'ha mostrat molt crítica amb la deriva independentista del Govern català i la seva decisió de no assistir a la conferència de presidents autonòmics que el president del Govern, Mariano Rajoy, convocarà a final d'any amb l'objectiu de negociar un nou sistema de finançament per a les comunitats.

"Em sorprèn perquè és la primera vegada en la història de Catalunya que la representació del Govern no vol que s'escolti la seva veu i més encara que no aporti ni faci valer les seves posicions", ha declarat Balletbò en presència de Carles Puigdemont i de més d'un centenar d'empresaris.

"Ara es reuneixen tots els presidents autonòmics per parlar de com es reparteix els diners, i nosaltres no estem?", ha dit Balletbò, que creu que un president de la Generalitat "no pot menysprear en cap cas i en cap circumstància el finançament autonòmic".

La impulsora d'aquestes jornades econòmiques ha retret també al president de la Generalitat que defensi la ruptura amb Espanya i, en canvi, "arraconi els instruments que ens dóna l'Estatut de Catalunya per fer política i tractar els assumptes públics".

"Per què ignora les lleis no recorregudes en el Tribunal Constitucional per treballar i fer coses", ha etzibat a Puigdemont.

L'exdiputada socialista s'ha mostrat convençuda que "tard o d'hora el catalanisme centrat tornarà", un catalanisme "de portes obertes, inclusiu, que permeti cohesionar novament la societat amb esperit democràtic, respectant l'Estat de dret i el principi de legalitat".

"Un catalanisme capaç de recollir les aspiracions socials, culturals, polítiques i econòmiques de Catalunya. És la llei de la història, president", ha dit Balletbò, que ha recordat que Catalunya ha proclamat la independència cinc vegades "amb poc èxit".

Ha defensat, en aquest sentit, que Catalunya no ha de seguir "el camí cap a no sé quina ruptura" ni transitar "lluny d'un procés que porta a la polarització i la frustració". "I no podem transgredir les lleis que nosaltres també hem ajudat a fer i a aprovar en les Corts", ha afegit.

En l'acte d'inauguració ha participat també el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que ha demanat un model de finançament autonòmic més just i un major suport de les administracions, i en particular de la Generalitat, a l'empresa privada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema