28 de desembre de 2017
28.12.2017

L'ACA aprova una pujada del preu de l'aigua de l'11'8% per al 2018

A les comarques gironines, l'increment afectarà municipis de la Selva

28.12.2017 | 17:42
L'ACA aprova una pujada del preu de l'aigua de l'11'8% per al 2018

El Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat per 10 vots a favor i 7 en contra un augment de la tarifa de l'aigua d'un 11,8% per a l'any vinent. Es tracta d'un increment del servei en alta, és a dir, del preu que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) cobra a les empreses subministradores, i que després varia en funció de les necessitats d'abastiment de cada cas.

La nova tarifa tarifa d'ATLL -que dóna servei a les comarques de la Selva, l'Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental- queda en 0,8059 euros per metre cúbic, un 11,88% més davant el 15% que reclamava l'empresa, han informat fonts de l'ACA.

Segons una estimació feta per l'ACA, suposarà un increment aproximat de 10 cèntims/m3, el que es traduirà en "un euro al mes per família". L'ACA ha apuntat que l'aplicació de l'article 155 ha estat un factor determinant perquè s'hagi produït aquest encariment del servei.

El Govern cessat havia proposat congelar o pal·liar aquesta pujada a canvi de renunciar a una part del cànon de la concessió però la decisió no s'ha pogut executar. L'entitat Aigua és vida i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han criticat durament la mesura i l'han titllat "d'inversemblant".

La decisió s'ha pres aquest dijous en el marc del Consell d'Administració que l'Agència Catalana de l'Aigua que ha abordat la revisió quinquennal del contracte d'ATLL pel que fa a la tarifa en alta. Aquesta és la que s'aplica a l'aigua que els ajuntaments i les entitats subministrades reben de la xarxa Ter – Llobregat.

Pel que fa al rebut final que paguen els ciutadans, el fixen els ajuntaments i les empreses subministradores i segons fonts de l'ACA "varia en funció de la quantitat d'aigua contractada a la xarxa". Amb tot estimen que serà aproximadament d'un euro mensual per família.

Segons han assenyalat fonts de l'ACA, fins el passat 19 de desembre l'ens va "revisar a fons i amb lupa aquelles parts de la fòrmula del contracte on es podia retallar per evitar una pujada més elevada". Finalment el resultat ha estat aquest increment de l'11,8% en front del 15% que reclamava l'empresa concessionària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema