Se sol dir que la realitat supera moltes vegades la ficció, i d’això precisament treu partit Operación Marea Negra, la minisèrie dirigida per Daniel Calparsoro que estrena avui divendres Amazon Prime Video. Inspirada en la història real del primer narcosubmarí interceptat a Europa, aquesta coproducció entre Espanya i Portugal en la qual es combinen el castellà (en la majoria del metratge) i el portuguès (en menys mesura) s’embarca en un viatge que, si obviem que està marcat pel delicte, podria ser una aventura comparable a les gestes de Magallanes i Elcano, per la gosadia del periple.

Perquè la missió dels protagonistes consisteix a pilotar un semisubmergible de construcció artesanal a través de l’oceà Atlàntic, des del Brasil fins a Galícia, amb tres tones de cocaïna a l’interior. «Un taüt flotant», com alguns d’ells el qualifiquen durant els quatre episodis que componen la sèrie, al llarg d’una travessia plena de baralles, avaries, tempestes, corrents i sota el constant assetjament policial. Al comandament hi ha un jove gallec, Nando (Álex González), campió de boxa amateur que fa uns mesos pescava amb el seu avi (Manuel Manquiña) i treballava com a vigilant de seguretat en una llotja. Fins que el seu oncle (Miquel Insua) i la seva cosina (Nerea Barros) li plantegen la via dels diners fàcils a través del narcotràfic.

«Crec que és una situació amb la qual és fàcil empatitzar. Jo, de fet, és una broma que sempre faig als meus amics. Els pregunto: ‘¿Per quants diners faries alguna cosa?’», explica l’actor, que es va fer famós amb El Príncipe, que recalca que, tot i que arribis a entendre el seu personatge, Operación Marea Negra no cau en l’error d’enaltir els traficants com ha passat amb altres ficcions. «Tot i que Nando estigui fent una cosa que està a l’altura de Cristòfol Colom o Magallanes, està ben explicat que és un delicte i que els veritables herois són la Guàrdia Civil per interceptar l’entrega», remarca l’intèrpret, que en la sèrie es llueix amb l’accent gallec i en les escenes d’acció i baralles.