L’escriptora menorquina Maite Salord, guanyadora del darrer premi Proa amb la novel·la El país de l’altra riba, va protagonitzar divendres al vespre la quarta sessió de la temporada del Punt de Lectura d’Agullana. Salord va començar la seva xerrada expressant el convenciment que el fet de viure en un context insular com Menorca o viure en un espai de frontera com Agullana són situacions que tenen molt en comú.

Davant cinquanta assistents, l’autora va explicar que malgrat va anar publicant algun relat curt, dues novel·les juvenils, la novel·la La mort de l’ànima, finalista al premi Sant Jordi cap dels repetits intents d’escriure la novel·la sobre la seva mare i la seva família va prosperar i els va anar descartant. Fins que l’aïllament obligat durant un període de baixa laboral va fer-la decidir a començar de zero i descartar totes les versions anteriors i així l’any 2014 es va publicar L’alè de les cendres.

Sobre El país de l’altra riba, Salord va comentar que ha intentat «capturar vides en moviment, les vides de gent que fugen, a vegades d’una guerra, altres d’ells mateixos», i que s’ha centrat en la migració de 10.000 menorquins a Alger. Afable i propera, compromesa i didàctica, Salord va oferir una lliçó de compromís amb el país i amb la memòria històrica.

El cicle Punt de Lectura d’Agullana comptarà aquest divendres amb la presència de l’escriptor Xavier Aliaga, autor de la novel·la Ja estem morts, amor, finalista del Premi Llibreter.