En pensar en una entitat financera ens apareix al cap la imatge d’una xarxa d’oficines pulcres, amb un impacte mediambiental reduït. Res més lluny del panorama d’enormes fàbriques amb xemeneies fumejants que solem associar amb el canvi climàtic.

I què pot fer un banc per millorar aquesta qüestió? Per exemple, neutralitzar les seves pròpies emissions mitjançant la reducció en l’ús de paper, el foment de les videoconferències per evitar viatges o el disseny ecoeficient dels seus nous edificis. També pot promoure el desenvolupament d’una economia baixa en carboni i finançar projectes socialment responsables que ajudin a mitigar els efectes de l’activitat humana sobre el clima.

Carbon Disclosure Project

Hi ha una organització internacional sense ànim de lucre que orienta companyies privades i administracions públiques en la presa de mesures cap a una economia sostenible gràcies al mesurament de l’impacte ambiental de les seves accions i polítiques. Es diu Carbon Disclosure Project (CDP) i ha inclòs CaixaBank entre les empreses líders en la lluita contra el canvi climàtic per cinquè any consecutiu.

Cada any, la CDP analitza milers d’empreses per elaborar la seva llista Climate, que distingeix les entitats més compromeses. En aquesta ocasió, CaixaBank ha obtingut la qualificació A-, la més elevada entre les entitats financeres espanyoles, que converteix CaixaBank en l’única inclosa en les categories més altes.

Per què CaixaBank

Per què CaixaBankPerquè és un referent en la lluita contra el canvi climàtic a escala global, ja que és el primer banc de l’Ibex 35 i un dels pocs d’Europa que han aconseguit neutralitzar la seva petjada de carboni calculada, incloses les emissions indirectes. A més, des de 2007, CaixaBank forma part del grup d’entitats financeres adherides als Principis d’Equador, que garanteixen que els projectes que finança es duen a terme de forma socialment responsable.

Un altre exemple és la seva activitat des de la junta directiva del Grup Espanyol de Creixement Verd, que fomenta que el creixement econòmic sigui compatible amb l’ús eficient dels recursos naturals i, al seu torn, sigui compatible amb els objectius de millora econòmica i creació d’ocupació.

La Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI) també té la col·laboració de CaixaBank. Aquesta iniciativa té tres objectius: el compromís amb el desenvolupament sostenible, la gestió de la sostenibilitat i la conscienciació pública. Així mateix, l’entitat és membre del Dow Jones Sustainability Indices (DJSI), el principal índex mundial que valora el comportament de les empreses sota criteris socials, mediambientals i de govern corporatiu.