Les Jornades de Voluntariat i Salut arriben a la 7a edició a les comarques gironines. Durant els primers cinc anys es van moure pel territori organitzant la jornada en diversos hospitals, com el d'Olot, Salt o Palamós. Des de l'any passat, amb el suport i ajuda de la Càtedra de la Promoció de la Salut de la UdG, la jornada es va traslladar a la Facultat d'Infermeria de la UdG, al carrer Emili Grahit de la capital gironina. En aquesta edició s'analitzarà l'estat del voluntariat en l'àmbit de la salut a Catalunya. La intenció és fer-ho com si es pogués utilitzar el zoom d'una càmera de fotos, on des d'una visió global que abasta tot el territori s'enfocarà fins al detall de les dinàmiques diàries de l'acció voluntària.

A partir d'aquesta anàlisi, es començarà una reflexió col·lectiva sobre fortaleses i aspectes de millora en aquest àmbit en constant evolució, per poder donar resposta a la qüestió: on som i cap a on anem?

La Federació del Voluntariat Social sap que la resposta es construeix col·lectivament i per això segueixen proporcionant formacions a persones voluntàries perquè pugin tenir un ventall cada vegada més ampli d'eines pràctiques amb les quals comptar en la seva actuació al costat de les persones ateses. Per aquest motiu la jornada de salut del proper 31 de març s'estructura amb tres elements vitals per créixer en el voluntariat: observar, compartir i aprendre.

Montse Fernández, directora de l'Observatori del Tercer Sector, presentarà els resultats de la recerca exploratòria sobre el voluntariat en els centres de salut de Catalunya. Fer un dibuix actualitzat i rigorós del Voluntariat Hospitalari i Sociosantiari de Catalunya és el principal resultat de la recerca Voluntariat en els centres de salut de la xarxa pública catalana que la taula del Tercer Sector i la Federació Catalana del Voluntariat Social han dut a terme, amb l'objectiu de sumar coneixements i dades quantitatives i qualitatives que permetin a les entitats i als centres de salut la millora de la feina d'acompanyament i la gestió del voluntariat. Els principals punts de la recerca, a tall de resum, són que l'àmplia majoria d'hospitals públics tenen voluntariat (un 94%), que aquest suposa una millora de la qualitat assistencial i que hi ha reptes de futur importants per afrontar (com el finançament, la millora de la comunicació entre equips i donar visibilitat als serveis de voluntariat).

La jornada seguirà amb una taula rodona per compartir experiències de voluntariat. A la demarcació de Girona tenim la sort de comptar amb grans entitats de voluntariat en l'àmbit de la salut, totes amb una mirada particular i amb experiències ben diferenciades. AECC-Catalunya contra el Càncer, Oncolliga, hospital de Palamós, Creu Roja i Trasplantats Hepàtics debatran sobre les perspectives i bones pràctiques de l'acció voluntària. Escoltar en primera persona el funcionament del voluntariat a casa nostra ajudarà a tenir una visió més acurada de les tasques que es desenvolupen als hospital gironins.

No podien faltar els tallers pràctics, en els quals els participants podran viure aprenentatges indispensables per a qualsevol persona voluntària. Enguany s'ofereixen quatre propostes ben diferenciades, totes gestionades per professionals qualificats, en les quals es treballarà l'empatia i l'escolta activa, l'humor i la salut, el riure que ens fa sentir millor i l'autocura pel benestar emocional.

Cal recordar que la jornada està dirigida no només al voluntariat sinó que també hi poden participar estudiants d'infermeria de la UdG i aquest és un dels valors més grans de la diada, perquè el coneixement per part dels professionals de la tasca de les persones voluntàries ajudarà en el futur que els equips sanitaris surtin reforçats del treball conjunt.