La salut de la població és molt millor en les societats igualitàries que no pas en aquelles on la bretxa entre classes és major. Així ho ha recordat aquest dimarts la sociòloga M. Mercè Canet en unes jornades organitzades a Girona pel sindicat SATSE per analitzar els efectes de la crisi en la salut dels treballadors. Canet ha alertat en aquest sentit que el copagament en la sanitat "trenca el contracte" que posseïa la població i que li atorgava "el dret a l'assistència sanitària amb cobertura per a tothom". Per la seva banda, la responsable de Salut Laboral del SATSE a Catalunya, M. del Mar Agüero, ha reflexionat que la sanitat viu d'uns ingressos dels treballadors que cada cop són més baixos.

"La diferència entre estar sa i estar malalt és qüestió de temps", de manera que, tal com ha alertat la sociòloga i politòloga M. Mercè Canet, tothom ha de recórrer al sistema sanitari en algun moment de la seva vida. Tot i això, ha advertit que amb el copagament que incorporarà la reforma sanitària, col·lectius que necessiten molta medicació, com la gent gran o alguns discapacitats, poden tenir dificultats per afrontar la despesa que els suposarà, i ha afegit que fins i tot alguns poden veure's abocats a deixar els medicaments per no poder-los pagar. En aquest sentit Canet ha recordat que diversos estudis conclouen que la salut de la població en general és molt millor en les societats més igualitàries que en aquelles on hi ha majors diferències entre classes.

La sociòloga també ha reflexionat que no es poden aplicar polítiques d'austeritat al sistema sanitari públic "sense que això s'expliqui". Considera que mesures com llogar total o parcialment l'espai d'assistència públic a interessos privats o establir mecanismes de copagament poden arribar a ser "legítimes sempre i quan estiguin formulades de forma explícita en un programa electoral".

Per la seva part, la responsable de Salut Laboral del sindicat d'infermeria SATSE a Catalunya ha reflexionat que la crisi "no només afecta la infermeria, sinó tota una sanitat que fins ara vivia d'uns ingressos dels treballadors que cada vegada són més baixos". Agüero ha subratllat que "la sanitat no és un negoci" i que no es poden acceptar les retallades en l'àmbit de la salut. Sobre el col·lectiu que representen, considera que la infermera, que "necessita un bon estat físic i psíquic" per poder rendir, pot patir els efectes de la crisi en general i de la reforma laboral del govern estatal en concret, ja que es produeixen mancances com no poder cobrir les baixes laborals. El SATSE també alerta que amb la reforma laboral "augmenta la pressió sobre el treballador, que viu sota l'ombra de l'acomiadament fàcil".