Amb l'arribada de l'estiu, arriben també els dies de platja i els banys al mar, una pràctica que no només resulta un refrescant entreteniment, sinó que també produeix beneficis físics i terapèutics en la nostra salut. És més, una capbussada al mar pot fins i tot constituir tot un tractament de bellesa.

Ja a l'antiga Grècia es prenien banys d'aigua marina per les seves propietats curatives per a les afeccions cutànies, a més de per ser un bon relaxant muscular. En l'actualitat existeixen tractaments com la talassoteràpia, que es basa en l'ús de diferents elements marins (aigua de mar, algues, fang, etc.) Com a agents terapèutics.

La mateixa brisa marina actua com una mena d'esprai natural molt ric en iode, perfecte per a regular la glàndula tiroide. El seu alt contingut en ions negatius també reforça els mecanismes de defensa del nostre cos al respirar. Pel que sembla, aquesta boira també prevé malalties respiratòries, ja que segons alguns estudis, les persones que viuen prop del mar tenen menys possibilitats de patir bronquitis i altres malalties similars.

El fet de ficar-se en l'aigua ja té un efecte físic sobre el cos humà, ja que l'acció mecànica de l'onatge i els corrents obliga al banyista a dur a terme un esforç permanent per mantenir l'equilibri, la qual cosa enforteix músculs i articulacions, resultant especialment recomanable per a persones amb artritis.

La temperatura de l'aigua provoca una resistència en l'organisme que actua sobre el sistema vascular, traduint-se en una vasoconstricció cutània i una vasodilatació central, acompanyades d'un increment del ritme respiratori i cardíac, una cosa molt eficaç per alleujar els problemes de circulació (combatent al mateix temps la cel · lulitis i prevenint les varius).

Al mar es produeix un fenomen que es coneix com quimiosíntesi, similar a la fotosíntesi de les plantes, però que a més converteix els minerals inorgànics en nutrients orgànics mitjançant els bacteris marins. Aquestes substàncies orgàniques que incideixen de forma saludable sobre els teixits, com antioxidants i vitamines, poden passar a l'organisme a través de la pell, encara que en quantitats molt escasses. Combinar els banys marins amb banys de sol ajuda a potenciar l'efecte d'algunes d'elles, com la vitamina D.

L'alt contingut en magnesi de l'aigua també produeix una relaxació que pot ser molt beneficiosa per reduir l'estrès i tractar a persones que pateixen problemes d'ansietat. A més, els banys marins ajuden a corregir les deformacions de la columna, produeixen un efecte depuratiu i aprimant, i poden fins i tot arribar a corregir dèficits nutricionals.

A l'aigua de mar es troben 89 elements essencials presents en el nostre cos, a més d'altres vitamines i microorganismes que alliberen substàncies antibacterianes, dotant al líquid element de les propietats antibiòtiques esmentades al començament del text, que funcionen molt bé en els processos de cicatrització i també són ideals per solucionar afeccions de la pell com la psoriasi.