Et fa por volar? Si poc abans d'agafar un avió experimentes angoixa, sudoració, palpitacions o tremolors és possible que pateixis aerofòbia, però ...

Què és l'aerofobia?

Es tracta de la por intensa i irracional a volar o als avions. És una de les fòbies més freqüents i pot estar associada a altres fòbies com la claustrofòbia -fòbia als espais tancats, o la acrofòbia -fòbia a les altures-.

Per què apareix?

Les fòbies apareixen per diferents motius, però segons Francesca Román, directora de Centrum Psicòlegs, les causes més comunes solen estar en traumes o inseguretats. De vegades, l'origen de la por a volar pot estar en alguna experiència de vol prèvia molt negativa o en un accident, però no sempre és el cas. Sovint trobem a la base d'aquesta por una experiència traumàtica no relacionada amb el fet de volar.

També és habitual que aparegui en persones que a causa de falta de certa seguretat bàsica, aquelles que necessiten "tenir tot sota control" i el viatge en avió és una experiència on la sensació de no tenir control sobre l'entorn es fa més evident.

En el cas del cotxe, sí que hi ha la sensació de control: el conductor és amo dels seus moviments i depèn de si mateix, cosa que no passa a l'avió, explica Fernando Azor, psicòleg del Gabinet de Psicologia.

Consells per volar més tranquil

Els psicòlegs adverteixen que cada pacient és diferent, però faciliten algunes recomanacions que poden ser útils a l'hora d'agafar un avió:

- Si reserves amb temps tens la possibilitat de triar el seient en el qual viatjar. Tracta d'escollir un que no tingui finestreta, evitant així que sorgeixi una possible sensació de vertigen.

- És important informar-se del funcionament de l'avió i de la situació que envolta al vol en general. El saber per què i com vola un avió pot ajudar a la persona a sentir-se més segura. També s'han de tenir en compte altres aspectes com les constants revisions a la qual les aeronaus són sotmeses.

- Els pilots i la resta de la tripulació reben una formació molt completa, de manera que els passatgers han de saber que es troben en bones mans. A més d'ells, hi intervenen un gran nombre de treballadors que vetllen per la seguretat de l'aeronau abans i durant el vol.

- Vés amb temps a l'aeroport, és una bona forma de familiaritzar-se amb l'entorn. A més d'aquest motiu, anar amb presses pot generar un major estrès i nerviosisme.

- Assumeix els riscos que comporta volar. L'avió és un mitjà de transport molt segur, però és cert que hi ha riscos, com en tots els mitjans de transport. Si el pacient els coneix, pot bregar amb ells d'una manera més eficaç i sobretot acabar amb la incertesa.

- Un cop a l'avió, els experts recomanen distreure's. És important centrar l'atenció en alguna activitat com llegir o parlar. Segons els psicòlegs, és comú que les persones que pateixen aerofòbia analitzin la situació a la recerca d'alguna cosa anòmal en el comportament de la tripulació, en els sons produïts pel vol de l'avió, en l'aspecte que presenten les ales ...

Aquestes interpretacions de la realitat solen estar basades en la seva imaginació i, per tant, no fonamentades en coneixements reals de la situació.

- Evita els excessos. Menjar o beure massa a causa del nerviosisme sol ser una cosa habitual, però per el vol pot ser perjudicial. D'aquesta manera, també és recomanable evitar els estimulants com el cafè o la cafeïna ja que poden augmentar el nerviosisme.

- Viatjar en companyia pot suposar un alleujament, ja que d'aquesta manera la persona que pateix aerofòbia no se sentirà sola i podrà compartir amb algú els seus pensaments. Viatjar amb un amic o un familiar és una bona manera de distreure.

Ajuda de professionals

De vegades, les persones experimenten una fòbia que no pot ser superada seguint aquests consells. Si la persona pateix aerofòbia i té la por instal·lada és possible que cada vegada pateixi una major sensació de bloqueig quan s'ha d'enfrontar a aquestes situacions. Els especialistes aconsellen acudir a la consulta d'un psicòleg per tractar la aerofòbia i avisen que la possibilitat d'èxit sol ser molt elevada.

Els professionals busquen on és l'origen del trauma, el perquè es produeix, ia partir d'aquest punt s'inicia el tractament.

Cada pacient és diferent, de manera que els tractaments també varien. Des del punt de vista psicològic cal treballar per aconseguir renunciar a tenir el control de l'avió, cosa que no es pot. És fonamental fer entendre al pacient que per mínim que sigui, hi ha un risc quan s'agafa un avió.

Es pot superar?

L'èxit a l'hora de superar la fòbia depèn de cada pacient. Per norma general, les probabilitats d'èxit són bastant altes.

Cursos per superar la por a volar

A més d'aquests consells existeixen diversos cursos que ajuden a superar l'aerofobia. Són impartits per professionals de l'aviació i de la psicologia. Es recolzen en tres parts: en primer lloc, faciliten informació sobre l'avió, les revisions a les que se li sotmet, la formació de la tripulació ...

En segon lloc, les persones que tenen por de volar reben suport psicològic pels professionals, ja que cal identificar quan, com i per què apareix la fòbia.

Finalment, els cursos solen aportar a la persona una experiència en la qual bregui amb l'aerofobia mitjançant un vol regular o un simulador. La possibilitat d'èxit d'aquests cursos sol ser molt elevada.