Cirurgians de l'hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat han utilitzat per primera vegada a Espanya una còpia en 3 dimensions per reconstruir l'orella d'un jove gironí de 17 anys que havia nascut sense, segons va informar el centre.

El jove pateix una microtia, una malformació que afecta un de cada 10.000 nens, que neixen amb una o amb les dues orelles subdesenvolupades. A alguns nens els afecta tant psicològicament aquesta malformació que opten perquè els reconstrueixin l'orella quan aquest òrgan arriba a l'edat adulta i no creixerà més, a partir dels 10 anys.

Els cirurgians, encapçalats pel doctor Francisco Parri, s'han basat en l'orella de l'adolescent per encarregar una còpia mirall, és a dir, una còpia exacta però invertida, en tres dimensions, que els servís de modelatge per construir la nova orella. Amb la còpia en 3D (fins ara s'utilitzava una còpia plana) els cirurgians guanyen molta precisió en la reconstrucció de l'orella, que és molt difícil de refer per la multitud de relleus i plecs que té.

En la primera intervenció, els cirurgians extreuen quatre cartílags de les costelles del pacient per construir l'«esquelet» de la nova orella utilitzant com a model la còpia inversa en 3 dimensions de l'orella sana. Posteriorment, implanten aquest esquelet cartilaginós de la nova orella al lloc on ha d'anar, sota de la pell del pacient, perquè aquesta vagi adaptant-se al motllo i adquirint els relleus i els plecs. Un any després, el pacient torna al quiròfan per completar l'operació.

Vint nous casos l´any

L'hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat és el centre de referència per al tractament de reconstrucció plàstica de la microtia, acreditat pel Ministeri de Sanitat i cada any rep 20 nous casos de nens amb aquesta patologia candidats a una reconstrucció plàstica. Des del 2009, els cirurgians de Sant Joan de Déu han efectuat 56 procediments de reconstrucció completa del pavelló auricular i 378 reconstruccions parcials.