El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat avui que els serveis d'hemodinàmica que atenen els infartats obriran 24 hores als hospitals de referència de Tarragona, Lleida i Girona, a partir del 16 de febrer, per la qual cosa els pacients ja no hauran de derivar-se a Barcelona.

Ruiz ha desvinculat aquesta ampliació del servei de la mort d'un farmacèutic de 76 anys, que va morir el passat dia de Nadal mentre el traslladaven de Tarragona a Barcelona després de patir un infart, la qual cosa ha incrementat les protestes socials en demanda de l'ampliació d'aquests serveis.

"No hi ha cap causa-efecte" i "les protestes són legítimes", ha afirmat, a més de reiterar que el 2012 ja van anunciar que revisarien aquests serveis en funció de les dades recollides, un procés que s'ha finalitzat el 2014.

Les previsions de Salut són que la unitat d'hemodinàmica de l'hospital Joan XXIII de Tarragona passi d'atendre 180 casos a l'any a 231; el Trueta de Girona, de 240 a 330; i l'Arnau Vilanova de Lleida de 95 a 115.

Aquesta ampliació del servei en els tres hospitals de referència costarà en conjunt 2 milions d'euros, sobretot pels costos de reorganitzar les guàrdies del que el conseller ha definit com una "superespecialitat".

Ruiz ha especificat que a Catalunya s'activen 3.200 codis infart a l'any -el protocol a seguir en cas d'atac al cor- i d'ells, 2.400 o 2.500 són realment un infart, la qual cosa significa que de cada cent codis activats, es fa correctament en 77 casos.

Segons Ruiz, Catalunya presenta un índex de mortalitat per infart del "6,5 %, sol per darrere de Dinamarca, a Europa", i ha instat als possibles pacients que "en cas de sospita, vagin a qualsevol centre sanitari com més aviat millor".

Si els ambulatoris estan tancats, "s'ha de trucar al 112" o usar l'aplicació "catsalutrespon" en què es connecta al pacient amb un metge i amb la seva història clínica de forma immediata, segons Ruiz.

El conseller ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb diversos alcaldes de municipis de la província de Tarragona que compten amb un hospital per informar-los sobre l'ampliació del servei.

De la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), ha mostrat la seva satisfacció perquè "no s'ha qüestionat la professionalitat de ningú", en referència a l'atenció sanitària rebuda pel veí de Tarragona que va morir durant el seu trasllat.

Ballesteros ha indicat que la crítica que podria fer-se a la Generalitat és que aquesta mesura es podia haver adoptat abans, i ha recordat que l'ajuntament va aprovar el passat dia 26 per unanimitat una moció a favor de l'ampliació del servei d'hemodinàmica.