El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha emès una resolució on atura el concurs per adjudicar la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala. El conseller dóna la raó a la Fundació Salut Empordà -actual responsable de la gestió- i estima les seves al·legacions. La fundació demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no en serveis de salut en general, com es recollia a les condicions actuals. Aquesta és la segona vegada que el concurs queda anul·lat, després que a l'abril del 2013 l'òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat declarés nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. Ara caldrà convocar un nou concurs.

L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala -que inclou el cap d'aquest poble i set consultoris més de la zona- fa més de dos anys que s'arrossega. Al gener del 2013 Salut adjudicava a Eulen la gestió d'aquest servei, sota les crítiques d'alcaldes i usuaris per ser una empresa del sector privat sense experiència en atenció primària.

La Fundació Salut Empordà, sense ànim de lucre, fa catorze anys que està al capdavant de l'equipament i vol continuar prestant el servei. Després de l'adjudicació a Eulen, va presentar al·legacions i es van estimar.

L'abril del 2013 l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat va declarar nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. La resolució concloïa que hi havia errors en les bases i, per tant, anul·lava tot el procediment i obligava a començar de zero tota la tramitació.

El segon concurs es va convocar a finals del 2014 i hi optaven la Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen i una unió temporal d'empreses. Novament, la Fundació Salut Empordà va considerar que les bases del concurs no estaven ben fetes i va presentar al·legacions. En essència, la fundació demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses amb experiència en l'atenció primària i no en serveis sanitaris en general, tal i com es recollia a les bases.

El conseller dóna la raó a la fundació

Aquest dijous s'ha sabut que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha donat la raó a la fundació i ha decidit anul·lar el concurs per modificar les bases i convocar-lo de nou. El conseller reconeix que al nou concurs caldrà que la solvència tècnicade les empreses que es presentin estigui vinculada a l'objecte del contracte, és a dir, a la prestació de serveis d'atenció primària.

El Parlament ja va aprovar el 27 de novembre una moció que anava en aquesta línia i que demanava revisar les clàusules dels concursos d'aquest tipus perquè només hi poguessin optar empreses amb experiència reconeguda en atenció primària.

La presidenta de la Fundació Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha mostrat la seva satisfacció per la resolució i ha manifestat que, en cap cas, aquest procés ha alterat el funcionament de l'ABS. També ha volgut agrair la professionalitat del personal de l'ABS i la col·laboració dels ciutadans i les institucions.

La Fundació Salut Empordà mantindrà la gestió de l'ABS de l'Escala fins que es convoqui properament el nou concurs.