Mal de cap?, Mal de queixal? dolors menstruals? "Pren un ibuprofen o paracetamol, que et vindrà bé". Probablement hem sentit multitud de vegades aquest argument vàlid per a dos dels medicaments que no falten en qualsevol farmaciola de Catalunya. Però, són el mateix l' ibuprofèn i el paracetamol? Serveixen tots dos per combatre les mateixes malalties?

Un estudi realitzat l'any passat amb gairebé 700 farmàcies de tot Espanya va revelar que l'ibuprofèn és l'analgèsic més adquirit per tractar el dolor entre les persones de 26 a 50 anys, tant mitjançant prescripció mèdica com per iniciativa pròpia. En canvi, a partir d'aquesta edat el paracetamol passava a ser molt més receptat que el seu 'rival' analgèsic.

Malgrat la creença que ibuprofèn i paracetamol són equivalents, la veritat és que hi ha diferències importants entre ambdós fàrmacs. En aquestes línies intentarem descobrir quines són aquestes diferències, quines són les recomanacions per al seu ús en funció de les patologies que patim i sobretot quines són les virtuts i defectes, que també els tenen, de cada un d'ells.

QUAN PRENDRE IBUPROFÈN I QUAN PARACETAMOL

Analitzades les característiques de cada un d'aquests fàrmacs, podem dir que en cas que no necessitem combatre una inflamació, l'analgèsic pel qual haurem d'optar per alleujar un dolor serà el paracetamol, ja que és el que menys efectes secundaris té. El paracetamol, per exemple, seria l'opció més adequada per a estats gripals, mal de cap, dolors d'ossos ... A més, el paracetamol és millor com antitèrmic (és a dir, quan a més de dolor hi ha febre).

No obstant això, la nostra elecció ha de ser l'ibuprofèn en el cas que el dolor que sentim estigui acompanyat per la inflamació d'un teixit. Per exemple, aquest fàrmac estaria indicat per a dolors menstruals, mal de cap no migranyós, dolors dentals, dolors musculars, mal de coll, artritis, faringitis, dolor provocat per torçades o esquinços ...

Però, per què és així? A continuació et descrivim quines són les característiques de cada un d'aquests fàrmacs.

ibuprofèn

Es tracta d'un antiinflamatori no esteroïdal (AINE) que sovint s'utilitza com antipirètic i per a l'alleujament simptomàtic de mals de cap, de queixal, molèsties de la menstruació, quadres inflamatoris ... I és que l'ibuprofèn està considerat com el 'medicament rei' de la triple A: analgèsic, antipirètic i antiinflamatori. Les dues primeres bondats les comparteix amb el paracetamol, però no així la tercera, ja que aquest últim fàrmac no té la capacitat per combatre les inflamacions.

Existeixen un gran nombre de marques comercials el component principal de les quals és l'ibuprofèn. Entre les més conegudes, Espidifen, Nurofen, Saetil, Ibuen o Neobrufen. Per a nens, l'arxiconegut Dalsy, però també el Pirexin o el Junifen. En quant a la tipologia d'aquest fàrmac, les dosis més habituals són les de 400 i 600 mg, amb presentacions que van des dels comprimits als granulats, supositoris, solucions orals ...

Efectes secundaris: es tracta d'un fàrmac antiinflamatori, el seu principal defecte és que el seu abús puc resultar perjudicial per al nostre estómac. És per aquest motiu que es recomana prendre durant els àpats i fins i tot acompanyat per un protector gàstric en el cas que haguem de fer un ús reiterat d'aquest fàrmac. A més, diversos estudis destaquen també que un consum excessiu d'ibuprofèn pot tenir també conseqüències negatives per al nostre cor. D'altra banda, l'ibuprofèn es desaconsella en pacients que pateixen d'úlcera gàstrica, insuficiència renal o hepàtica greu, a més d'aquelles persones que prenen antihipertensius.

PARACETAMOL

Com hem indicat, el paracetamol és igual que l'ibuprofèn un fàrmac amb propietats analgèsiques i antipirètiques, però no antiinflamatori. És a dir, el paracetamol és fonamentalment un fàrmac indicat per combatre el dolor i la febre.

En aquest cas, les marques comercials més conegudes són Gelocatil, Efferalgan, Termalgin o Xumadol, mentre que en el cas dels nens el no menys conegut Apiretal. Com l'ibuprofèn, els seus tipus de presentacions varien, des dels comprimits a les solucions orals, granulats, supositoris ... En aquest cas, les dosis més habituals són les de 500 i 650 mg i la d'1 gram.

Efectes secundaris: A diferència de l'ibuprofèn, el seu consum no té cap conseqüència negativa per a l'estómac. En canvi, sí que la pot arribar a tenir per al fetge en el cas que es faci un consum excessiu. En el cas del paracetamol, el seu ús no està indicat en aquelles persones que pateixen insuficiència hepàtica.