El consell d'administració de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUA) s'ha retractat de la seva decisió de fer una gestió només pública de les dades sanitàries, ha tornat a rectificar i prosseguirà el projecte VISC+ de cessió de dades en el seu disseny original.

En una nova pirueta, l'AQUA, que el passat 29 de gener va anunciar que feia marxa enrere en el seu projecte de vendre a una empresa privada, amb fins científics, les dades sanitàries que genera la sanitat pública, i fer únicament un aprofitament d'aquests amb recursos públics, avui s'ha desdit.

L'AQUA, que depèn del Departament de Salut, ha acordat la continuïtat del projecte VISC + "amb el seu disseny original i que la primera fase només inclogui recursos públics", ha informat Salut.

El consell d'administració de l'AQUA, que es va reunir dilluns passat per tractar l'estat de situació del projecte VISC + (Més Valor a la Informació de Salut de Catalunya), va acordar "desenvolupar el projecte en la seva totalitat tal com estava dissenyat inicialment, a través d'una col·laboració publicoprivada, com més aviat millor".

Per portar-ho a terme, l'AQUA ha sol·licitat que "s'agiliti l'emissió els dictàmens i informes que redacten el Comitè de Bioètica de Catalunya i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades", que ja han expressat reticències al pla del departament de Salut de vendre les dades sanitàries dels catalans, amb respecte de la confidencialitat i anonimat.

De fet, l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) va alertar el passat 29 de gener sobre els riscos de l'ús i la comercialització de dades personals de salut en el context de les tecnologies de dades massives.

La directora de l'Observatori, la catedràtica de Dret María Casado, va descriure en un document els perills de "la potencial i real vulneració de la intimitat i la confidencialitat de dades personals pels usos no desitjats d'informació emmagatzemada en bases de dades sanitàries".

L'opinió d'observatori de Bioètica es va fer públic el mateix dia en què el Departament de Salut va anunciar que feia marxa enrere en el seu projecte VISC+ assegurant que ja no trauria a concurs la venda de les dades sanitàries, de forma anònima, dels catalans, sinó que els explotaria una agència pública per compartir-los únicament amb els centres d'investigació de Catalunya.

Ara, s'ha desdit perquè, encara que accepta "de forma transitòria i per posar en funcionament el projecte com més aviat millor" que una primera fase el projecte estigui finançat amb recursos públics, donarà entrada a empreses privades en una segona fase.

L'AQUA també ha acordat que en la primera fase els destinataris de les dades de salut dels catalans "quedin limitats als centres d'investigació de titularitat pública de Catalunya".

Segons el Departament de Salut, la raó per la qual els membres del AQUA consideren que "el projecte es durà a terme a través d'una col·laboració publicoprivada es basa en el fet que la investigació no es caracteritza per ser pública o privada, sinó per la seva qualitat científica i l'impacte que té sobre la salut i el benestar de les persones".

"Per aconseguir bons resultats, en l'àmbit de la investigació les col·laboracions entre el sector públic i el sector privat són molt habituals", han assenyalat fonts de Salut.

Aquestes fonts han posat com a exemple que a Catalunya, el 50 % dels recursos dels centres d'investigació provenen de la iniciativa privada, "una participació és molt inferior als nivells que s'arriben en altres països europeus".

El Departament de Salut considera que el projecte VISC+ "està destinat a millorar la qualitat de la investigació en l'àmbit de la salut a nivell global i que aquesta fórmula és la més adequada per dur a terme un projecte d'aquestes característiques".