Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 preveuen que el Departament de Salut redacti el projecte del nou hospital Trueta de Girona si hi ha disponibilitat pressupostària. No és el projecte constructiu, sinó el pla funcional que defineix les necessitats d'espai per al nou equipament. "Això representa un nou edifici, perquè l'actual té molts inconvenients. No està definit el lloc però sí que serà a la zona nord de Girona", ha afirmat Josep Trias, director territorial de Salut a Girona. Trias ha detallat que és un projecte a llarg termini i, per això, continuaran invertint en adequar i renovar les instal·lacions actuals amb obres imminents, com ara l'ampliació de l'àrea d'urgències.

Els pressupostos del Govern per al 2015, publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), inclouen a l'apartat 42 de 'Projectes i construcció d'edificis de centres sanitaris' la proposta de redacció del projecte del nou hospital Josep Trueta. Ho supedita, però, a "disponibilitats pressupostàries".

No és el projecte constructiu ni hi haurà plànols sobre el futur hospital, sinó que establirà les necessitats d'espai, què ha d'incloure aquest edifici de nova construcció i fixarà els metres quadrats per a cada àmbit i unitat. El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, ha assegurat que el que sí que es preveu és la construcció d'un edifici ubicat a la zona nord de la ciutat de Girona.

"Representa un nou edifici, perquè l'edifici actual té molts inconvenients", ha exposat. Trias també ha afegit que l'emplaçament detallat encara no està definit, però sí que s'ubicarà a la zona nord de Girona, tancant així polèmiques al voltant de la ubicació.

La redacció del pla funcional s'ha de fer un cop estigui enllestit el pla director de la regió sanitària de Girona. Aquest document, que havia d'estar enllestit a finals de febrer però va "una mica endarrerit", analitza els diversos equipaments sanitaris de la demarcació i quines són les necessitats futures d'espai.

"El pla funcional no és res més que un pla de necessitats en el qual s'haurà d'aplicar el que marqui el pla director", especifica Trias. Així, el futur Trueta tindrà en compte els recursos que hi ha a l'àrea de Girona, com l'hospital Santa Caterina de Salt, els estudis de medicina i infermeria de la Universitat de Girona o les entitats que han d'estar dins l'hospital com l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) o el Banc de Sang i Teixits.

"El nou Trueta ha de ser l'hospital de referència de la demarcació però també ha de tenir la màxima resolució i optimització d'espai", concreta el doctor Josep Trias que afegeix que el que es redactarà, si hi ha pressupost, aquest 2015 és "un pla d'intencions".

"El que marca són les necessitats però no és el projecte constructiu, això és més a llarg termini", ha exposat. Mentrestant, continuaran invertint per remodelar i adequar les instal·lacions actuals. El primer projecte és el trasllat del laboratori regional a Salt que permetrà alliberar espai al Trueta i ampliar les urgències.