S'apropa la temporada de vacances, jornades en què l'exposició al augmenta considerablement, convertint-se en moltes ocasions el bronzejat en l'únic objectiu per viatjar. Els experts alerten sobre els perills que suposa aquesta exposició als raigs UVA i UVB. Hi ha creences -equivocades- i molt comuns sobre els riscos d'aquest «esport» d'estiu, que no requereix d'una altra prevenció més que la d'aplicar protecció solar sobre la pell tantes vegades com calgui.

Creences més comuns sobre l'exposició i protecció solar:

Error 1: Amb aplicar protecció solar un cop al dia n'hi ha prou.

Cada grau de SPF es refereix a la quantitat de temps que la pell està protegida del sol. És a dir, es tracta del temps que es retarda l'aparició d'una cremada pels raigs. Com més SPF, més triga a aparèixer aquest efecte 'burn'. Si una persona sol cremar-se en 15 minuts sense portar protecció solar, el que farà en aplicar-la serà retardar aquest procés. Si és SPF 6, per exemple, s'endarrerirà concretament 15 minuts multiplicats per 6 vegades.

Error 2: Les pells bronzejades necessiten menys protecció solar.

Una pell pàl·lida es crema abans que una morena, això és cert. Tot i així, que no aparegui una cremada en una pell per ser més morena, no vol dir que el sol no estigui exercint sobre ella el mateix efecte que sobre una més clara. Els raigs UVA i UVB penetren igualment a la pell, afectant a nivell intern i cel·lular de la mateixa manera. És per això que sempre cal estar protegits davant d'ells.

Error 3: Quan ja s'està bronzejat, no cal protegir la pell de la mateixa manera.

És molt comú la creença que, en estar ja bru, no cal el mateix grau de protecció. Tal com es comenta anteriorment, la pell necessita protegir-se de la mateixa manera, perquè el SPF no només defensa a nivell extern, sinó també intern, prevenint de cremades, alteracions cel·lulars i la possible aparició de lunars, pigues, o melanomes.

Error 4: A l'hivern o amb dies ennuvolats, no cal protecció solar.

Encara que sembli que els núvols bloquegen els rajos solars, de vegades els redueixen fins a un 20% i altres els augmenten ja que la humitat pot crear un efecte reflexió. En dies ennuvolats i freds també és necessari acudir a productes amb factor de protecció solar. A més, en dies freds pot ser que els raigs UVA (responsables de la pigmentació immediata) hagin disminuït, però els UVB es mantenen, sent els principals causants de les cremades i els melanomes.

Error 5: Les pastilles de Betacarotè protegeixen dels raigs solars.

Les pastilles de Betacarotè proporcionen vitamines a la pell, fent que aquesta assimili millor els raigs del sol i es bronzegi més ràpidament. No obstant això, no creen la pel·lícula protectora que la pell necessita perquè el sol la bronzegi sense arribar a danyar-la. És per això que, encara que són beneficiosos, són per si mateixos un complement, però no una solució completa.

Error 6: Les cremades solars després es converteixen en pell bronzejada.

Res més lluny de la realitat. Les cremades per falta de protecció al exposar-se al sol afecten les capes superficials de la pell fent que aquesta caigui a curt termini, i afectant a nivell cel·lular a llarg termini. Al cremar-nos, la nostra pell es pela. No obstant això, quan s'aplica un producte amb SPF, encara que pugui semblar que una persona posant menys morena, el que està passant és que està adquirint color gradualment sense cremar-se la pell, assegurant també així una major durada d'aquesta pigmentació.