Abans del cas patit per un nen olotí de 6 anys no vacunat, l'últim antecedent registrat a Espanya de diftèria estava datat el 1987. De fet, aquesta malaltia es considera eradicada en la majoria de països desenvolupats gràcies a l'administració de vacunes.

Què és la diftèria?

Es tracta d'una malaltia infecciosa aguda epidèmica que està provocada pel bacteri coneguda com Corynebacterium diphtheriae. Provoca una afectació molt greu de les vies respiratòries que pot provocar la mort per asfíxia. Precisament per aquest motiu, antigament se la coneixia com «el garrotillo», ja que els seus efectes eren semblants als causats pel garrot.

Com es contagia?

Fonamentalment es contagia per via respiratòria. Es transmet per les secrecions del nas, esternuts, suor o llàgrimes de les persones infectades i afecta exclusivament humans. Quan el bacteri creix allibera unes toxines que van a la sang i poden provocar lesions al cor, els ronyons i el sistema nerviós i sol tenir un pronòstic reservat fins als 50 dies després d'haver-se iniciat.

Quins són els símptomes?

Els símptomes de la malaltia són variables, però freqüentment produeix mal de coll i secreció nasal, inflamació dels ganglis del coll, malestar general i febre. També poden presentar la formació d'una membrana a la faringe, que sagna amb facilitat.

A quines parts del cos afecta?

Usualment afecta les amígdales, gola, nas i vies respiratòries. A més, produeix una toxina que en entrar al torrent sanguini afecta altres òrgans com els ronyons, el cervell i el cor.

A qui pot afectar i a quines parts del cos afecta?

Pot afectar a qualsevol persona, encara que els més exposats a patir la malaltia són els nens menors de 8 anys i les persones majors de 60 anys.

Quan s'administra la vacuna?

La vacuna contra la diftèria s'administra normalment combinada amb la del tètanus i la tos ferina, i el calendari de vacunacions preveu l'administració de sis dosis, les tres primeres als dos, quatre i sis mesos d'edat, una altra als 18 mesos, i entre els quatre i els sis anys una altra dosi de record i una final als 16 anys.

És obligatori vacunar?

No. El calendari de vacunació de les diferents comunitats autònomes és una recomanació, però no comporta l'obligatorietat de sotmetre a ell.