Una part crítica de menjar de forma saludable és mantenir els aliments en bon estat. És possible reduir a la llar els contaminants i mantenir segurs els aliments que es van a menjar mitjançant una correcta manipulació dels mateixos.

Netejar, separar, cuinar i refrigerar, són els quatre àmbits clau per evitar les malalties alimentàries a la llar, segons assenyalen des de la web del Centre de Promoció de la Nutrició del Departament d'Agricultura dels Estats Units.

Recollim deu consells que els especialistes d'aquest centre nord-americà per a la promoció de la salut pública ofereixen per a una correcta manipulació dels aliments en aquestes quatre esferes:

1. Renta't les mans amb aigua i sabó

Mulla't les mans amb aigua corrent neta i aplica sabó. Utilitza aigua tèbia sempre que sigui possible. Frega't les mans juntes per fer escuma i neteja totes les àrees de les mans durant 20 segons. Esbandeix-te les mans bé i asseca-les amb un tros de paper net. Si és possible, utilitza un tovalló de paper per tancar l'aixeta.

2. Sanejament de les superfícies

Les superfícies haurien de netejar-se amb aigua sabonosa calenta. Es pot emprar una solució d'una cullerada sopera de lleixiu sense perfum per 3,75 litres d'aigua per sanejar les superfícies.

3. Neteja la nevera de menjar un cop a la setmana

Almenys una vegada a la setmana, cal llençar els aliments refrigerats que no es menjaran. Les restes d'aliments cuinats haurien llençar-se després de 4 dies, el pollastre i les carns picades en cru, després d'un o dos dies.

4. Manté nets els electrodomèstics

Neteja l'interior i exterior dels electrodomèstics. Cal posar especial atenció als botons i manilles on es pot produir contaminació creuada a les mans.

5. Neteja els aliments

Neteja els vegetals i fruites fresques sota l'aigua corrent abans de menjar-les, tallar-les o cuinar-les. Fins i tot si es planeja pelar-les o tallar-les abans de menjar, és important passar-les per aigua a fons primer per prevenir que els microbis passin de l'exterior a l'interior del producte.

6. Separa els aliments en fer la compra

Cal col·locar els productes marins, la carn de boví, porc o aus en bosses de plàstic. Millor emmagatzemar-les en la nevera sota dels aliments que es vagin a consumir abans.

7. Separa els aliments quan els preparis i serveixis

Sempre utilitza una taula de tallar neta per als productes frescos i una diferent per a peix i carn crus. Mai col·loquis els aliments cuinats de nou en el mateix plat o taula de tallar en els quals prèviament hagi hagut aliments crus.

8. Utilitza un termòmetre per a aliments quan cuinis

S'hauria d'utilitzar un termòmetre per al menjar per assegurar-nos que els aliments es cuinen amb seguretat i que els aliments cuinats es mantenen a una temperatura segura fins que es prenguin.

9. Cuina els aliments a temperatures internes segures

Una manera eficaç de prevenir les malalties alimentàries és comprovar la temperatura interna dels aliments marins, la carn vermella o d'au i els plats amb ou. Cuina tota la carn crua de vaca, vedella, porc i xai a filets o trossejada a la temperatura interna mínima de 62,7 graus centígrads.

Per seguretat i qualitat, deixa reposar la carn almenys tres minuts abans de tallar o menjar-la. Cuina tota la carn picada de vaca, porc, xai i vedella fins a una temperatura interna de 71,1 graus centígrads. La carn d'au, incloent el pollastre i el gall dindi picats, hauria d'arribar a ser cuinada fins a una temperatura interna de 73,8 graus centígrads.

10. Mantingues els aliments a una temperatura segura

Mantingues els aliments freds a 4,4 graus centígrads o per sota. Els aliments calents haurien de mantenir a una temperatura de 60 graus centígrads o per sobre. Els aliments no es consideren ja segurs per menjar-los quan s'han mantingut en la zona de perill (entre 4,4 i 60 graus centígrads) durant més de 2 hores (1 hora si la temperatura és superior als 32,2 graus centígrads).