11 de juny de 2015
11.06.2015

Descobreixen un nou cas portador de diftèria a l'entorn del nen infectat d'Olot

Es tracta d'un adult que ha estat en contacte amb algun del vuit infants a qui ja havien trobat la bactèria

11.06.2015 | 18:43

Les anàlisis epidemiològiques fetes arran de la detecció d'un cas de diftèria a Olot han detectat un nou portador del bacteri. Es tracta d'un adult que forma part del segon cercle del nen malalt. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que és una "bona notícia" perquè primer van fer frotis de faringe a 57 nens i van detectar vuit portadors. Ara, han pres mostres a una trentena de persones més però només un ha donat positiu. Ruiz ha recordat que això no vol dir que estigui malalt, perquè són persones vacunades, però s'han de tractar amb antibiòtic per evitar que persones no immunitzades emmalalteixin. "No estem davant de cap epidèmia ni alarma sanitària de cap tipus", ha indicat el conseller.

Són nou els portadors de diftèria detectats després que un nen d'Olot no vacunat desenvolupés la malaltia. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha detallat que això no vol dir que a Catalunya hi hagi nou persones que hagin emmalaltit, sinó que tenen el bacteri però no han desenvolupat diftèria perquè estaven immunitzats.

Quan es va diagnosticar el cas de diftèria, Salut va fer frotis de faringe a l'entorn immediat de l'infant per detectar possibles casos nous. Inicialment, es van prendre mostres a 57 persones i, d'aquest grup, les proves van donar positiu en vuit nens. Això va fer ampliar la sospita a una trentena de persones més i, segons ha detallat aquest dijous el conseller, només s'ha detectat el bacteri en un adult.

"Això és bo perquè vol dir que com més ens allunyem del nen malalt, menys portadors hi ha", ha explicat Ruiz. Tots aquests portadors, que no han desenvolupat la diftèria, se sotmeten a un tractament amb antibiòtics per eliminar-lo. "No per ells perquè estan perfectament, sinó per evitar que afecti alguna altra persona no immunitzada", ha detallat.

El conseller ha exposat que els antibiòtics estan funcionant bé i que esperen poder dir al llarg de la setmana vinent que ja no hi ha més portadors del bacteri. Mentre dura el tractament, aquestes nou persones s'estan a casa per evitar que hi hagi nous portadors. Segons Ruiz, diumenge i dimarts faran els últims controls als vuit nens i esperen poder dia el dia 18 de juny que han destruït el bacteri. Caldrà esperar uns dies més perquè els antibiòtics facin efecte en l'adult. "Llavors sí que podrem dir que ja no hi ha més portador", afirma el conseller.

Cada dia, dia més d'esperança

El conseller de Salut ha explicat que el nen d'Olot continua ingressat a la Vall d'Hebron estable dins la gravetat severa i amb alguns òrgans funcionant de forma assistida. "Cada dia que no empitjora, és un dia més d'esperança", ha exposat Boi Ruiz que afegeix que tampoc s'han detectat símptomes de millora en el nen.

La detecció del cas ha fet disparar el nombre de vacunacions a la comarca de la Garrotxa. Les dades de Salut indiquen que han incrementat un 401%. Del 18 al 28 de maig es van vacunar 64 persones mentre que entre l'1 i l'11 de juny han estat 263, a majoria adults que s'han posat el recordatori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook