Els problemes de salut mental com l´ansietat, la depressió o el consum de psicofàrmacs han augmentat un 9% durant els set anys que portem de crisi econòmica, segons un estudi elaborat per un equip de professionals de l´Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí. Els resultats preliminars d´aquesta recerca que s´ha realitzat entre la població de l´ABS es van presentar la setmana passada al 35è Congrès de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària celebrat a Gijón.

L´estudi, que ha estat liderat per la resident de medicina de família Maria Carmen Ibarra i la seva tutora Alícia González, conclou que hi ha relació directa entre la crisi econòmica i la freqüència dels problemes de salut mental, ja que des del 2007 no ha parat de créixer la prevalença dels trastorns psiquiàtrics (en conjunt, de 12% a 21%) i del consum de psicofàrmacs.

Segons els resultats obtinguts, l´ansietat és el trastorn més prevalent tant el 2007 (6,2%) com el 2014 (9,5%) i els que augmenten de manera més significativa són l´ansietat (3,34%) i el consum d´ansiolítics (5,8%).

La depressió va créixer un 1,37%, els trastorns del son un 1,77%, els d´alimentació un 1,28% i els problemes d´abús o dependència a les drogues es van incrementar un 1,58%. Altres trastorns que han augmentat en aquests set anys, segons els responsables de l´estudi, són la psicosi afectiva i el trastorn d´adaptació.

A més d´Ibarra i González, l´estudi ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals tant de la mateixa ABS de Torroella de Montgrí com del departament de recerca dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Per a elaborar l´informe, els investigadors han comparat les històries clíniques informatitzades de 1.641 pacients de l´àrea bàsica de salut baixempordanesa de l´any 2007 amb una mostra més gran (2.656) de l´any passat. Tots els pacients analitzats eren majors de 15 anys i amb una mitjana d´edat de 59 anys.

L´objectiu que es van proposar estudiar va ser, per una banda, analitzar si ha variat la prevalença de trastorns psiquiàtrics durant l´actual crisi econòmica i de l´altra, analitzar si hi ha canvis en el perfil dels pacients, del tipus de patologia psiquiàtrica, del consum de psicofàrmacs, de drogues i de mortalitat durant aquest període de set anys.

Pel que fa al consum de psicofàrmacs, també ha augmentat durant el període de crisi: el d´ansiolítics ha passat del 7,1% al 12,9% i el d´antidepressius, de 4,8% a 8,3%. També s´ha observat una major administració de fàrmacs hipnòtics i sedants (0,8%) i antipsicòtics (0,4%). Els responsables de la investigació aclareixen, però, que si bé ha augmentat la prescripció d´aquest tipus de medicaments, després no s´aprecia una variació en el nombre d´envasos.

L´estudi també recull que en set anys ha augmentat la mortalitat global dels pacients amb trastorns de salut mental (del 0,13% el 2007 al 0,44% al 2014), sense que es registri cap suïcidi.

Tot i que constaten que no hi ha diferències ressenyables segons el gènere i la nacionalitat dels pacients, concreten que faltaria investigar quins són els factors socioeconòmics associats a l´augment de prevalença de trastorns psiquiàtrics en el nostre entorn.