25 de juny de 2015
25.06.2015

El Trueta renova la ressonància magnètica amb un equip d'última generació

El servei de Radiologia de l'hospital de Girona fa cada any unes 13.000 proves

25.06.2015 | 12:42
El Trueta renova la ressonància magnètica amb un equip d'última generació

L´Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l´hospital Josep Trueta de Girona ha renovat el primer equip de ressonància magnètica del centre i ha incorporat un aparell digital d´última generació. Aquest nou equip envia les imatges a l'ordinador principal fent servir fibra òptica, fet que permet reduir en un 40% el «soroll» que es produeix a la imatge quan aquesta es transmet a través de cables; així, s´obtenen imatges més nítides que ofereixen més informació a l´especialista, cosa que li permet fer un diagnòstic més precís.

Amb aquesta incorporació culmina el procés de renovació dels equips de ressonància magnètica que va començar el 2013 amb la compra d´un equip de RM amb una intensitat de camp d´1,5 tesles (unitat de la potència del camp magnètic) i dos tomògrafs helicoïdals multitalls de 128 talls, amb la finalitat de disposar dels equips d´alta tecnologia més actualitzats del mercat. Amb els dos equips de ressonància magnètica, el servei de Radiologia del Trueta es realitzen cada any unes 13.000 proves.

A banda de les innovacions tecnològiques que incorpora el nou aparell, també s´han fet millores als programes que processen les imatges obtingudes per tal que els especialistes puguin fer estudis de patologia cardíaca, neurològica, tumoral o de mama.

La nova ressonància magnètica es pot utilitzar tant per a exploracions senzilles com per a les més complexes, expliquen des del Trueta, afavorint la qualitat assistencial i els projectes de recerca. La RM es posa al servei de l´estudi, per exemple, de l´àrea cerebral per al diagnòstic de tumors, afeccions inflamatòries, traumàtiques o degeneratives. Amb aquest equip es poden realitzar estudis funcionals molt específics, ja que els professionals poden definir cadascuna de les fibres de les estructures nervioses del cervell, de manera que quan el pacient hagi de ser operat el cirurgià sàpiga quines estan afectades i, en la mesura del possible, quines ha de respectar. A l'abdomen, s´hi poden estudiar tots els òrgans amb una gran precisió i aconseguir diagnòstics de patologies molt concretes. En el camp de l´oncologia, permet explorar amb major qualitat, precisió i facilitat les imatges en estudis de patologia abdominal, alhora que redueix el nombre d´exploracions a què s´ha de sotmetre el pacient. L'àrea cardiovascular també es veu beneficiada per l'ús d'aquesta nova tecnologia, ja que es redueix el temps d'obtenció de resultats en estudis cardíacs complexos, i també es poden obtenir representacions molt extenses de tot el mapa vascular de l'organisme. El mateix passa amb l´àrea musculoesquelètica, on amb el nou sistema digital s'estudien les articulacions amb una alta qualitat d'imatge i en un temps mínim.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook