Al llarg de la seva vida, una dona utilitza i llença una mitjana d'entre 10.000 i 16.000 tampons o compreses. Si a això sumem que cada tampó o compresa triga a descompondre's entre 500 i 800 anys, veiem que suposen un gran problema per al medi ambient, a més de per a la butxaca de la població femenina.

Però hi ha alternatives ecològiques que et permetran estalviar, alhora que poses el teu gra de sorra per a la conservació de l'entorn. Et presentem quatre opcions 'verdes' per suportar la menstruació.

Copa menstrual

La més coneguda de totes i que cada vegada compta amb més usuàries perquè l'estalvi és considerable. Es tracta d'una copa de silicona reutilitzable que té uns forats a la part superior que marquen el límit fins al qual es pot omplir. Disposa d'una anella a la part inferior per poder treure-la. Té un preu d'entre 15 i 30 euros. Abans d'usar-la cal bullir-la tres minuts. Es doblega i s'introdueix a la vagina amb les mans rentades a menys profunditat que el tampó. Fins i tot es pot dormir amb ella. Un cop plena, es llença el contingut i es neteja fàcilment.

Esponges marines

Són l'alternativa natural al tampó, ja que no contenen fibres sintètiques. L'esponja s'expandeix i s'adapta a la forma de la vagina. Abans d'utilitzar-la cal mullar-la amb aigua tèbia i esprémer-la perquè deixi anar l'aigua. Durant el període, simplement es retira, es neteja i ja es pot tornar a utilitzar. Acabada la menstruació, cal ficar-la en un got amb aigua tèbia i dues gotes d'oli d'arbre de te durant tota la nit. Al matí següent s'esprem i es deixa assecar.

Compreses reutilitzables

També conegudes com Moonpads. Són compreses de cotó que es poden rentar per tornar a utilitzar-les. Les hi ha disponibles en diferents colors i estampats. El principal inconvenient és la despesa en aigua.

Roba interior absorbent

Lliuren de l'ús de compreses i tampons. Tot i que és l'alternativa menys coneguda, comença a triomfar a Internet. Es tracta de roba interior similar a la que s'usa diàriament amb la diferència que compta amb unes capes absorbents i antibacterianes. Es renten com qualsevol altra roba interior i són reutilitzables. Els experts aconsellen que siguin de cotó, perquè els materials sintètics tenen pitjor ventilació. Estan disponibles a preus entre 20 i 30 euros.