Cuba s'ha convertit en el primer país del món en rebre la certificació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per haver eliminat la transmissió del virus de la sida (VIH) i de la sífilis de mare a fill.

L'anunci d'aquest assoliment ho ha fet el ministre de Salut Pública de Cuba, Roberto Morales Ojeda, a la seu a Washington de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS / OMS), els estats membres de la qual es van comprometre el 2010 a aconseguir aquesta meta com molt tard el 2020.

"Tot ha estat possible pel nostre sistema social i per la voluntat política des del més alt nivell. Això és el que ha permès que un país amb escassos recursos hagi fet aquests èxits", ha dit el ministre cubà.

Ojeda atribuir aquesta fita al sistema de salut establert després del triomf de la revolució cubana fa més de mig segle, un model que ha definit com "gratuït, accessible, regionalitzat i integral".

La directora de l'OPS, Carissa Etienne, ha coincidit amb el diagnòstic del ministre i ha destacat el paper clau que ha tingut en aquests resultats el "robust" sistema de salut de Cuba, un país amb "una llarga història de sanitat pública universal basada en la atenció primària".

"Hem demostrat que en països com Xile, Brasil o Costa Rica hem estat capaços de reduir el nivell de transmissió a menys del 5% a mesura que s'amplia la cobertura sanitària. El que ha aconseguit Cuba és possible", ha afegit Etienne, per subratllar que la fita de l'illa caribenya és "inspiradora" per a la regió i la resta del món.

Cada any, al voltant de 1,4 milions de dones amb VIH queden embarassades al món. Si no reben tractament, tenen entre un 15% i un 45% de possibilitats de transmetre el virus als seus fills durant l'embaràs, el part o la lactància. No obstant això, aquest risc es redueix a poc més de l'1% si es subministren antiretrovirals a les mares i als nens en les etapes en què es pot produir la infecció.

Entre els passos que Cuba ha donat per eliminar la transmissió vertical d'aquestes malalties destaca l'accés garantit a l'atenció prenatal ia les proves del VIH i la sífilis per a les embarassades i les seves parelles.

A més, l'OPS assenyala els tractaments que la sanitat cubana ha proporcionat a les dones que donen positiu als seus nadons, així com els programes de prevenció d'aquestes malalties abans i després de l'embaràs.

El ministre de Salut cubà ha ofert avui ajuda a altres nacions per exportar aquest model d'èxit: "Estem en total disposició d'ajudar a altres països", ha dit, per indicar que ja ha rebut sol·licituds d'altres nacions, per exemple de països africans.