El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha demanat estar alerta per detectar possibles infeccions pel virus Chikungunya, que es transmet per mosquits, després del primer cas autòcton detectat a Espanya a finals de juliol.

Aquest organisme europeu ha publicat aquest dilluns un informe sobre aquest cas, que va afectar a un home de 60 anys que resideix i treballa a Gandia (València) que va començar a presentar els símptomes del virus Chikungunya el passat 7 de juliol quan es trobava de viatge a França.

El pacient no havia estat prèviament en cap zona endèmica i només portava 3 dies a França, quan el període d'incubació del virus Chikungunya sol ser d'entre quatre i set dies, de manera que els tècnics de salut pública van determinar que el pacient s'havia infectat a la Comunitat Valenciana.

El cas, però, "no és inesperat", segons reconeix l'ECDC, ja que el mosquit que afavoreix la transmissió del virus --el 'Aedes albopictus' - està present en aquesta comunitat des de 2013 i ja s'havien registrat casos importats des d'aleshores, on "el clima és propici per a la transmissió del virus Chikungunya", diu l'informe.

El ECDC reconeix que en els últims anys s'ha registrat a Europa un augment de casos de Chikungunya importats, procedent sobretot de zones endèmiques del continent americà, i per això recomana a tots els viatgers que acudeixin ràpidament al metge en cas de presentar símptomes associats (febre alta i forts dolors articulars, a més de dolor de cap, nàusees i erupcions cutànies).

Però, al mateix temps, alerta que Europa també s'ha convertit en una regió "vulnerable" a la transmissió autòctona del virus Chikungunya com a conseqüència d'aquests casos importats no detectats a temps en aquelles regions en què el clima pot afavorir la supervivència i propagació del virus durant la temporada d'estiu.

El ECDC recorda que l'exposició als mosquits que poden servir de vectors del virus és el principal risc per a la infecció en les zones actualment afectades, de manera que la prevenció s'ha de centrar en el ràpid control d'aquests insectes i en la protecció individual.

Per a això, cal reforçar els sistemes de vigilància per detectar possibles zones amb presència d'aquests mosquits, comptar amb laboratoris preparats per a l'anàlisi de mostres i informar la població perquè alertin de possibles vivers i es protegeixin davant possibles picades.