La sensació de gust de metall a la boca és més comuna del que es pensava i pot indicar problemes greus de salut com alteracions dels ronyons o el fetge, una diabetis no diagnosticada o fins i tot certs càncers. Però aquestes raons no són les comunes i solen estar acompanyades d'altres símptomes.

Causes del gust de ferro a la boca

Si estàs sa, la causa d'aquest sabor metàl·lic sol ser benigna, assenyala el metge de família Michael Rabovsky, cap del Departament de Medicina Familiar i vicepresident de l'Institut de Medicina de la Clínica Cleveland, a la web de la institució mèdica americana.

Si el gust metàl·lic és l'única senyal d'importància per consultar al metge, la causa podria estar en els medicaments que s'estan prenent o en un trastorn de la salut. A continuació, des d'aquest lloc a Internet, el doctor Rabovsky apunta vuit possibles causes per al gust metàl·lic a la boca:

1. Una mala higiene oral: si no et raspalles o passes el fil dental de forma habitual, el resultat poden ser problemes a les dents i les genives com la gingivitis, periodontitis i infecció dental. Aquestes infeccions es poden superar amb prescripcions de l'odontòleg. El gust metàl·lic s'anirà després que es curi la infecció.

2. Fàrmacs amb recepta: aquests medicaments inclouen antibiòtics com la tetraciclina, el fàrmac per a la gota al·lopurinol, el liti (utilitzat com psicofàrmac) i alguns medicaments cardíacs. El cos absorbeix la medicina i arriba fins a la saliva. També, els medicaments que poden ocasionar boca seca com els antidepressius podrien ser els culpables d'aquest sabor metàl·lic i afectar al gust ja que tanquen les papil·les gustatives.

3. Vitamines sense prescripció: els complexes multi-vitaminics amb metalls pesants, com coure, zinc o crom, o els remeis pels refredats, com les pastilles de zinc, poden causar un sabor metàl·lic. De la mateixa manera succeeix amb les vitamines prenatals i els suplements de ferro o calci. El gust sol desaparèixer a mesura que l'organisme processa les vitamines o la medicina. Si no fos així, revisa la dosi que prens i assegura't que no és massa alta.

4. Infeccions: les infeccions respiratòries de les vies altes, refredats i sinusitis canvien el sentit del gust. Això és temporal i sol acabar quan se supera la infecció.

5. Tractaments anticancerígens: els pacients que són tractats de càncer amb quimioteràpia o radiació poden experimentar aquest gust metàl·lic a la boca.

6. Embaràs: durant les primeres fases d'embaràs, algunes dones experimenten canvis en el gust. Un d'aquests canvis podria ser l'aparició d'aquest sabor metàl·lic.

7. Demència: les persones amb demència sovint tenen anomalies en el gust. Les papil·les gustatives estan connectades als nervis del cervell. Les anomalies en el gust poden produir-se quan la part del cervell associada al gust no funciona de forma adequada.

8. Exposicions químiques: si s'ha estat exposat a mercuri o plom, inhalant alts nivells d'aquestes substàncies, sovint pot produir-se un gust metàl·lic.

El metge de família conclou que si s'experimenta aquest gust a metall a la boca el millor és consultar amb el metge, que pot llavors determinar si es tracta d'una malaltia o trastorn greu.