25 de setembre de 2015
25.09.2015

El Trueta millora l'equipament per a la cirurgia en tres dimensions

L'hospital de Girona incorpora tres noves torres laparoscòpiques per als quiròfans

25.09.2015 | 12:30
El cirurgià veu les imatges en alta definició en una pantalla.

L'hospital Josep Trueta de Girona ha incorporat tres noves torres laparoscòpiques de tres dimensions, que se sumen a les dues que ja tenia i que permeten treballar amb molta precisió al quiròfan. La inversió del centre de referència a les comarques gironines en aquesta tecnologia ha estat de 400.000 euros i, a partir d'ara, amb els cinc aparells es realitzaran sobretot operacions de ronyó, pròstata, fetge, esòfag, estómac, matriu i ovaris, gairebé sempre en casos en què cal extreure tumors. Els serveis que més fan servir aquest tipus d'aparells a les intervencions quirúrgiques són, principalment, Urologia, Cirurgia General, Ginecologia i Otorinolaringologia, especialment en patologia tumoral. L'hospital Trueta va començar a utilitzar la tecnologia 3D als quiròfans l'any 2013. Des del centre destaquen que aquest fet va representar «un salt qualitatiu en l'àmbit quirúrgic», ja que les torres laparoscòpiques permeten que el cirurgià treballi amb una profunditat de camp inèdita fins fa poc temps, tan sols posant-se unes ulleres de tres dimensions semblants a les que s'utilitzen als cinemes.

Un dels principals avantatges de la laparoscòpia en 3D és que possibilita l'abordatge per orificis en lloc d'haver de fer-lo per incisions i que permet, per tant, fer operacions menys invasives. La intervenció es fa introduint una petita càmera i els instruments que permeten al cirurgià operar veient l'òrgan per una pantalla d'alta definició. Les imatges de la zona intervinguda les capten dues òptiques, que treballen en paral·lel, i s'envien a un processador que les combina i les projecta a les pantalles del quiròfan. A través de les ulleres 3D, el cirurgià hi pot veure l'òrgan afectat amb molta més profunditat i pot operar amb més precisió que en la laparoscòpia convencional.

L'alta precisió que ofereixen permet que el professional disposi de més qualitat visual i profunditat de camp, cosa que facilita que pugui treballar amb més rapidesa i molta més claredat. Com que disminueix notablement la quantitat de moviments de l'instrumental durant la intervenció, es redueixen els riscos per als pacients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook