Les persones majors de 65 anys i els grups de risc han de posar-se la vacuna de la grip a partir de la tercera setmana d'octubre.

El Ministeri de Sanitat ha fet aquesta recomanació en una nota de premsa en la qual insisteix que la vacunació és "una de les mesures de salut pública més eficaços" per prevenir l'aparició de malalties i fins i tot la mort en alguns casos.

La grip és una malaltia respiratòria aguda generada per un virus, de manera que els antibiòtics no són efectius per combatre-la i el seu ús pot crear resistències a aquests fàrmacs.

La seva màxima incidència s'observa a la tardor i hivern, el període d'incubació és de 48 hores amb una variació entre un i set dies i es transmet per l'aire en tossir i esternudar.

Els principals símptomes són febre de fins a 39º graus, calfreds, mal de cap, dolors musculars, esternuts, tos intensa i persistent, rinorrea, llagrimeig i faringitis lleu.

Uns símptomes que poden confondre amb els d'altres patologies respiratòries, com el refredat comú, per la qual cosa es recomana consultar al metge d'Atenció Primària o al pediatre.

És una malaltia autolimitada amb una evolució de cinc a set dies, encara que alguns dels símptomes solen durar entre dues i tres setmanes.

A més de la vacunació, cal adoptar algunes mesures higièniques com tapar-se la boca en tossir o en esternudar, rentar-se sovint les mans i no reutilitzar els mocadors.

El Sistema Nacional de Salut proporciona les vacunes de manera gratuïta a les persones incloses en els grups de població recomanats que són, entre altres, els més grans de 65 anys, els menors d'aquesta edat, inclosos nens, amb alt risc de complicacions per altres malalties , les embarassades i els treballadors de centres sanitaris. La vacuna de la grip només protegeix enfront de la grip estacional o comuna.

Finalment, Sanitat informa que per cinquè any consecutiu s'ha promogut un acord entre el ministeri de Sanitat, diverses institucions i tretze comunitats autònomes per a la compra de 5,1 milions de dosis de vacuna, amb un estalvi proper als cinc milions de euros.

En la temporada passada es va vacunar el 56,2% de la població espanyola de 65 i més anys d'edat, el que va suposar un total de 4.962.261 vacunats en aquest grup d'edat.