Els trastorns de la visió són un problema comú en la infància. S'estima que el 25% dels nens en edat escolar pateix algun problema visual i que entre el 15 i el 30% de les dificultats d'aprenentatge estan relacionades amb un problema d'eficàcia o percepció visual. Com abans es diagnostiqui i es tracti el problema, menor impacte negatiu tindrà en el desenvolupament del nen.

Els nens que pateixen problemes de visió poden manifestar una sèrie de símptomes o conductes al llegir o escriure com cansar-se ràpid, llegir massa lentament, aproximar-se molt a la fulla, tapar-se un ull o girar o inclinar el cap, repetir síl·labes o paraules llegides, saltar-se paraules o perdre la línia, no comprendre el que s'ha llegit, tenir poca memòria visual, ratllar o esborrar sovint el que escriu?

En ocasions aquests símptomes s'atribueixen a altres problemes, com a dificultat en l'aprenentatge o trastorn d'atenció, però en molts casos responen a un problema visual sense diagnosticar.

La visió, un procés complex i fonamental en l'aprenentatge escolar

La vista no és la visió. La paraula "vista" s'utilitza per designar l'agudesa visual des de lluny, mentre que la "visió" és un conjunt d'habilitats interrelacionades que ens permeten extreure el significat de l'entorn que ens envolta i interactuar de manera adaptada.

La visió és un procés neurològic complex que integra totes les habilitats visuals que ens permeten identificar, interpretar i comprendre els estímuls que arriben a la retina. Aquestes habilitats són: agudesa visual, refracció ocular, visió del color, motilitat ocular, acomodació, binocularitat, atenció visual, visió perifèrica, lateralitat, direccionalitat i integració bilateral.

Més de dues terceres parts de la informació que reben els estudiants els arriba al cervell a través del sistema visual. Un problema de visió no detectat pot reduir l'eficiència d'aquest sistema i, per tant, la capacitat d'aconseguir el màxim potencial d'aprenentatge.

És convenient que nens i joves visitin a un òptic optometrista que determini el bon desenvolupament de les habilitats visuals necessàries per dur a terme les tasques diàries de l'escola o de la universitat. A l'Òptica Universitària de Girona (Joan Maragall, 49) o en la nostra òptica al Centre Comercial Gran Jonquera realitzem exàmens visuals adaptats a cada persona de forma gratuïta.