Què es considera carn vermella?

Segons l'estudi de l'OMS, carn vermella és tota aquella carn muscular de mamífer. A diferència del que normalment considerem a Catalunya, l'ens considera carn vermella la de porc, corder, cabrit i cavall.

Què es carn processada?

L'informe defineix la carn processada com tota aquella carn que ha estat transformada per processos com el salat, la curació, fermentació, fumat o qualsevol altre que millori el sabor o la presentació.

Com s'ha fet l'estudi de l'OMS?

L'informe de la IARC s'ha fet a partir d'una revisió "sistemàtica i exhaustiva" de la literatura científica existent fins al moment -principalment estudis epidemiològics- per part d'un grup de treball de vint-i experts provinents de més de deu països, que han analitzat més de vuit-cents articles científics.

L'informe no inclou assaigs científics que avaluïn el risc per a considerar "no només el risc, sinó també els beneficis derivats del consum de carn, pel seu alt contingut en proteïnes, en vitamina B12, ferro, fosfat, seleni i fòsfor" .

La carn vermella ha estat classificada com a Grup 2A, "probablement cancerígena, què vol dir això?

La classificació d'aquests productes animals es basa en evidències limitades sobre l'associació entre el seu consum i el desenvolupament de càncer colorectal. L'evidència limitada vol dir que s'ha observat una relació però que no es poden descartar altres explicacions.

La carn processada ha estat classificada com a Grup 1, "Cancerigen per als éssers humans", què significa?

Aquesta categoria, on també estan elements con l'amiant o el tabac, s'atorga quan les evidències científiques són suficients com per demostrar el seu potencial cancerigen en humans. En el cas de la carn processada existeixen suficients estudis epidemiològics per afirmar que existeix una correlació entre el seu consum i el desenvolupament de diversos tipus de tumors, en concret el colorectal.

De totes maneres, no vol dir que sigui igual de perillós que el tabac i l'amiant, ja que les classificacions impliquen l'evidència científica més que el nivell de risc.

Quins tipus de càncer estan relacionats amb el consum de carn vermella i processada?

L'evidència més important, tot i limitada, és amb el de còlon i recte. També hi ha evidència amb tumors de pàncrees i de pròstata. La carn processada també mostra una correlació amb el desenvolupament de neoplàsies al recte i al ventre, tot i que aquest darrer no es concloent.

Es pot quantificar el risc de menjar carn vermella i processada?

Els estudis revisats impliquen un augment del risc de patir càncer en menjar carn processada. Els estudis demostren l'augment del risc en funció de la quantitat consumida. Cada porció de 50 grams diària augmenta el risc de patir càncer colorrectal en un 18%. En el cas de la carn vermella, tot i que no es tan evident, es pot dir que cada porció de 100 grans fa augmentar el risc un 17%.

Quanta carn vermella o processada és segur menjar?

L'Agència espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició ha demanat mantenir les recomanacions de seguretat pública sobre el consum d'aquests productes, entenen que ha de ser molt moderat i no superar les dues vegades per setmana.