El consum de carn processada, pot augmentar el risc de càncer de colon, segons un informe que l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer, que pertany a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha publicat aquest dilluns. "El risc per a una persona de desenvolupar un càncer colorectal pel consum de carn processada continua sent petit, però augmenta amb la quantitat de carn que es consumeix", adverteix el doctor Kurt Straif, responsable del programa de l'Agència. Els experts tenen "proves suficients" que per cada 50 grams de carn processada consumida de forma diària el risc de càncer colorectal augmenta un 18%, assegura l'informe, el que ha fet incloure-la en el grup 1 d'elements carcinògens, com ara el tabac, l'amiant o el gas mostassa.

L'informe defineix la carn processada com tota aquella carn que ha estat transformada per processos com el salat, la curació, fermentació, fumat o qualsevol altre que millori el sabor o la presentació. I la carn vermella és definida com tot aquella "carn muscular" de mamífer. Contràriament a la concepció catalana, que només defineix vermella la de vedella o bou, el terme també inclou la de porc, cavall, corder, cabrit i aquells productes derivats d'aquests animals com la sang.

L´Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC), que forma part de l´OMS, ha avaluat a través de diversos estudis que inclouen treballs a 20 anys vista sobre els mateixos grups de població, el risc cancerigen del consum de carn vermella i processada. Segons l´informe, s´ha decidit classificar el consum de carn vermella com a "probablement cancerígena pels humans", el que la fa incloure-la al grup 2A, al ser les proves del seu potencial cancerigen encara "limitades". "La vinculació es va observar principalment pel càncer de còlon, però també es van veure vincles pel càncer de pàncrees i pròstata". Pel que fa a la carn processada, la classificació és "cancerígena pels humans".

Segons el doctor Kurt Straif, tenint en compte "l´elevat nombre de persones que consumeixen carn processada, l´impacte global en la incidència cancerígena és d´importància per a la salut pública".