La diabetis ha augmentat gairebé el 30% en quatre anys a Catalunya, segons dades facilitades pel departament de Salut, que recorda que seguir hàbits saludables pot prevenir fins al 70% l'aparició d'aquesta patologia, que afecta mig milió de persones a Catalunya. Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diabetis, el 14 de novembre passat, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va remarcar que, segons un estudi elaborat per la Federació Internacional de Diabetis, «un estil de vida més saludable pot prevenir l'aparició de la diabetis fins al 70%».

Boi Ruiz també va subratllar que la diabetis és una «malaltia paradigmàtica, és la primera causa d'altres malalties» com la hipertensió, que afecta el 65% de diabètics, i al mateix temps està relacionada amb mals hàbits com el tabaquisme, que afecta el 13% de persones que tenen diabetis.

Per la seva banda el sotsdirector general de Planificació Sanitària de la Generalitat, Esteve Saltó, va informar que la diabetis ha passat d'afectar el 4,7% de la població catalana més gran de 15 anys el 1994 al 5,7% l´any 2010, i fins al 7,4% l´any 2014.

La secretària del Consell Assessor sobre la Diabetis a Catalunya, Conxa Castell, va destacar que la diabetis afecta més els homes (7,9%) que les dones (6,9%), «possiblement perquè hi ha més homes que pateixen obesitat» i són dues malalties directament relacionades, ja que el 49,4% de les persones diabètiques tenen sobrepès. Castell va afegir que les persones amb un nivell d'estudis bàsics o sense estudis tenen més del doble de probabilitats de patir diabetis que la població amb estudis universitaris, ja que «tenir menys coneixement significa l'augment dels mals hàbits que provoquen un augment de l'obesitat i de la diabetis». Així, els graduats universitaris tenen la meitat de probabilitats de tenir la malaltia.

Pacient Expert

El membre de l'Equip d'Atenció Primària Besòs-Programa Pacient Expert de Catalunya Jesús Medina va assegurar que el programa ha ajudat a «responsabilitzar-se de la malaltia» i ha millorat els resultats de molts pacients, «que cada any han anat baixant el seu nivell de sucre en sang».

La infermera del Centre d'Atenció Primària Can Bou de Castelldefels Laura Sancho va destacar que el Programa Pacient Expert ha fet que «el pacient sigui qui té el poder i nosaltres -personal sanitari- siguem els consultors». Sancho va afirmar que la responsabilitat dels pacients ha fet que disminueixi el nombre d'urgències, «ja que tenen prou coneixement per saber quan han de parlar amb cada metge», i «ha afavorit tant els pacients com el personal sanitari per dur a terme la feina».

Conxa Castell va presentar les actuacions del departament de Salut per prevenir la diabetis, com el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS), o la nova pestanya Canal Diabetis de la pàgina web del departament de Salut. La secretària del Consell Assessor sobre la Diabetis va afirmar que «més de la meitat de persones amb diabetis controlen de forma òptima la seva malaltia» i va concretar que «el 56,6% dels malalts de diabetis tipus 2 -la més comuna- tenen un control de glucèmia adequat».

El vicepresident de l'Associació de Diabètics de Catalunya, Artur Roldan, reconeix que la diabetis «és una malaltia que pot arribar a ser greu», però va considerar que la sanitat catalana és «el paradís de la diabetis, ja que disposa de mecanismes i polítiques per a diabètics com en cap altre lloc».

La presentació també va tenir la participació del president del Consell Assessor sobre la Diabetis a Catalunya, Eduard Montanya, i del director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé. I és que enguany La Marató es dedicarà a la diabetis i l'obesitat.