Una cigarreta conté més de 3.500 substàncies tòxiques per a la salut com, per exemple, monòxid de carboni, acetona, naftalina, dissolvents, amoníac, un verí "tan potent" com l'arsènic, insecticida DDT, plom o cadmi, segons ha informat la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

A més, conté elements radioactius com poloni 210 i fins a 40 substàncies cancerígenes com ara el quitrà que en cremar es descompon en hidrocarburs policíclics.

Per això, els experts de SEPAR han recordat als fumadors que deixar el tabac és la decisió "més saludable" que qualsevol persona pot prendre en qualsevol moment de la seva vida, entre d'altres motius perquè el seu consum disminueix considerablement la supervivència.

"Els fumadors no són conscients que una cigarreta és un producte dissenyat per crear i mantenir l'addicció, la nicotina té una capacitat addictiva que supera cinc vegades a la cocaïna i la seva única finalitat és produir una falsa sensació de plaer que enganxa. Una addicció que a més acaba matant la meitat dels seus consumidors habituals ", ha explicat el coordinador de l''Any SEPAR 2015-2015 de la MPOC i el Tabac, Juan Antonio Riesco.

Responsable del desenvolupament de 25 malalties

Però no només disminueix els anys de vida, sinó que el tabac és el responsable de l'aparició de 25 malalties tumorals, cardiovasculars i respiratòries cròniques. En concret, es considera que és el responsable del 30 per cent de les morts per càncer, del 20 per cent de les produïdes per malalties cardiovasculars i del 80 per cent de les causades per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

"Si ens centrem en les malalties respiratòries l'estreta relació entre tabac i malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) està demostrada i sabem que una de cada quatre persones fumadores patirà MPOC. També sabem que els fumadors tenen fins a cinc vegades més risc de patir pneumònies que els no fumadors en la població general sana", ha analitzat Riesco.

Dit això, l'especialista ha reconegut la dificultat que té deixar de fumar tot i que ha assegurat que amb esforç, temps, voluntat i suport familiar i de professionals experts "és possible" abandonar aquest hàbit.

"La importància d'acudir a programes especialitzats rau en la personalització i seguiment del tractament per deixar de fumar, ja que no totes les persones tenen el mims grau de dependència a la nicotina ni la metabolitzen de la mateixa manera. En els programes de deshabituació tabàquica trobaran professionals que els assessoraran, els donaran suport i, si cal, li indicaran el tractament farmacològic adequat ", ha tancat.